ANNONS FRÅN AWS

Digitalt Europa 2030 - teknik för innovation avgörande

The Digital Decade är EU-kommissionens vision för digital transformation i Europa fram till år 2030. Europa behöver ställa om och stora delar av samhället måste digitaliseras. Men för att nå dit krävs teknik som möjliggör innovation och digital transformation. Nu släpper forskningsinstitutet Public First, på uppdrag av Amazon Web Services, en ny rapport om Europas digitala, aktuella läge.

Publicerad Senast uppdaterad

EU-kommissionen presenterade 2021 sin vision om ett digitalt Europa 2030. Samtidigt presenterade de fyra nyckeltal för att uppnå målet inom områdena; kompetens, företagande, infrastruktur och offentlig verksamhet.

På uppdrag av AWS har forskningsinstitutet Public First tagit fram rapporten Unlocking Europe’s Digital Potential. Detta för att bättre förstå hur företag och samhälle kan samarbeta för att möjliggöra Europas digitala ambitioner. I rapporten detaljgranskas hur väl EU-länderna ligger i fas gentemot EU-kommissionens vision och mål för The Digital Decade. Även Sveriges digitala nuläge analyseras utifrån de fyra nyckeltal som presenterats av EU-kommissionen.

Stor kompetensbrist - AWS utbildar 29 miljoner molnexperter  

Sverige har kommit långt i sin digitalisering och på många områden ligger vi i framkant. Rapporten pekar emellertid även ut mer kritiska områden, där Sverige ligger över EU:s genomsnitt, men där vi samtidigt har en lång väg att gå. För att nå EU-målen krävs det att vi blir bättre på att nyttja avancerad molnteknik, AI, maskininlärning och Big Data, som förväntas ha en mycket viktig roll i utvecklingen av produkter och tjänster. Och trots att Sveriges privata näringsliv idag ökar sitt användande av molnet, i en takt som kommer göra att flera delmål nås redan år 2025, kommer de förestående etapperna på molnresan att bli än viktigare för att förverkliga värdet och samhällsnyttan av investeringarna.

Den allra största utmaningen Sverige står inför handlar om kompetens. Det råder kompetensbrist i landet och år 2020 bedömdes det att Sverige fram till år 2025 kommer sakna specialiserad IT-kompetens motsvarande hela 70 000 arbetstillfällen. I undersökningen Unlocking Europe’s Digital Potential deltog 500 svenska företag, varav hela 41 procent uppgav att bristen på digital kompetens hämmat deras tillväxt. En siffra som kastar ljus på vikten av tillgång till rätt kompetens.

”Även om man har utvecklat en perfekt digital strategi, går det inte att förverkliga den om man saknar kompetens att genomföra den praktiskt. Idag konkurrerar svenska aktörer om IT-talang på en global arbetsmarknad. Det här är en situation som påverkar näringslivet och samhället i allt större utsträckning, och den snabba utveckling som digitaliseringen haft i pandemins spår gör att den kommer ännu mer i fokus. Det krävs krafttag och samarbete från både näringslivet och samhället för att hantera utmaningen”, säger Marielle Lindgren, chef för AWS i Norden, Baltikum och Benelux.

AWS har, som en del i lösningen på den enorma kompetensbrist som råder i Sverige och i världen, lanserat ett antal globala utbildningsinitiativ. Däribland programmet AWS re/Start som startade i Sverige under 2021 och består av en 12-veckors intensivutbildning i molnteknik, i nära samarbete med företag. Utbildningen förbereder arbetslösa och undersysselsatta för en ny karriär inom molnet. AWS globala mål är att fram till år 2025 utbilda 29 miljoner nya molnexperter världen över.

Sverige gagnas när transformation främjas

Som ett svar på de utmaningar Sverige står inför investerade AWS mellan åren 2017 och 2020 över 5,8 miljarder kronor i anslutning till molninfrastrukturregionen i Sverige. Investeringar som gett effekt. Utgifterna för byggandet och driften av regionen har både genererat direkta och indirekta effekter på Sveriges ekonomi. AWS uppskattar att investeringarna skapat 1 145 arbetstillfällen per år.

”Unlocking Ambitions-rapporten slår fast vilka enorma vinster – både ekonomiska vinster och samhällsvinster – som finns i den fortsatta digitaliseringen, och vi vill vara delaktiga för att hjälpa svenska företag och offentliga aktörer att uppnå dem. Vi kommer därför att fortsätta investera och växa i Sverige”, säger Marielle Lindgren på AWS.

Investeringar i teknologi som främjar innovation och transformation är helt nödvändiga för att Sverige ska nå målet som EU-kommissionen satt upp. Rapportens slutsatser är att om målen uppfylls, kommer värden på upp till 28 biljoner kronor att skapas över hela EU fram till år 2030. För Sverige innebär det en värdepotential på 1 500 miljarder kronor. Vilket i sig motsvarar 29 procent av Sveriges ekonomiska produktion.

Dataskydd är en central fråga för att Sverige och andra EU-länder ska uppnå digitaliseringsmålen. Läs mer om AWS Data Protection-arbete här.