ANNONS FRÅN BILLERUDKORSNÄS

Digitaliseringen driver BillerudKorsnäs arbete med hållbarhet framåt

Det produceras fyra miljarder ton avfall i världen varje år. Den svenska papperskoncernen BillerudKorsnäs är idag en världsledande leverantör av miljövänliga och nedbrytningsbara förpackningslösningar, i material som papper och kartong.

Publicerad Uppdaterad

I takt med att jordens befolkning och välstånd växer kommer behovet av mat och andra förpackade produkter att öka. BillerudKorsnäs har lång erfarenhet av att jobba med hållbara förpackningslösningar och utmanar ständigt användandet av konventionella material. Företaget jobbar nu med att expandera sin position på marknaden, både geografiskt och framåt i värdekedjan.

- Redan idag kan vi ersätta många plast- eller metallprodukter med vårt papper eller kartong, material som är förnyelsebara och mer hållbara. Vi behöver inte skapa plastöar i haven. En del av vår vision är att utmana traditionella material med hållbara. För att uppnå det är vi beredda att tänka nytt och pröva oss fram hela tiden, säger Eva Harström, Chief Digitalisation Officer på BillerudKorsnäs.

Som en del av koncernens utmanarprojekt jobbar man med strategisk teknologiutveckling av gröna materialtekniker och nya användningsområden för papper. Bland annat tittar man på att ta fram en flaska av papper för kolsyrade drycker och utvecklar samtidigt olika typer av interaktiva förpackningar. Arbetet stödjs av IT-utvecklingen och en större förståelse för de möjligheter som digitaliseringen bidrar med. 

- Det är en spännande utvecklingsresa vi är på just nu, och där IT har en väldigt viktig roll i tjänsteproduktionen. Vi är en del av en svensk klassisk basindustri, men vi sitter inte still. Världen förändras och vi utvecklar företaget hela tiden och utmanar inom industrin. Därför behöver vi också kompetens internt som kan hantera och utveckla ny teknik och lösningar för att stödja den digitala transformationen, säger Eva Harström.

Vill du vara med och bidra till en hållbar framtid? SE ALLA TJÄNSTER HÄR.

BillerudKorsnäs förpackningsmaterial och tjänster används varje dag, över hela världen. Med 4 300 anställda i 16 länder och en nettoomsättning på 22 miljarder kronor är BillerudKorsnäs relativt stora, men ändå något av en nischaktör inom pappersindustrin. Profilen är tydlig mot förpackningar med höga krav. Slutförpackningarna används i stor utsträckning för livsmedel, byggnadsmaterial och andra produkter där kvalitet, hållfasthet och utseende är viktiga.

Innovation är en viktig del av BillerudKorsnäs affärsstrategi, och där läggs idag stor vikt på digital transformation. I takt med att samhället digitaliseras kommer nya tekniker som kan effektivera affären och kunderbjudandet. Genom olika digitala lösningar erbjuder man idag tjänster inom bland annat kunskapsspridning, förpackningsoptimering och förpackningsinnovation. Företaget jobbar samtidigt löpande med utvecklingsarbetet i nära samarbete med kunder och partners.  

- Tjänstedelen är en viktig del av vårt erbjudande, där vi skapar förutsättningar för att fler ska kunna arbeta mer hållbart. Det ska vara attraktivt att använda våra förpackningar och tillhörande tjänster. I arbetet med att utveckla våra tjänster är IT-funktionen och gruppen för digital transformation nyckelspelare. Vi är idag ett team på drygt 90 personer runtom i Sverige och utomlands, berättar Eva Harström.

Affärsområdet Managed Packaging jobbar mycket mot tillväxtmarknader i Asien och hjälper företag med deras förpackningsbehov. Genom digitala tjänster ges tillgång till innovativa designmöjligheter och expertis inom förpackningar och förpackningsförsörjning, vilket gör det enklare för bolag med verksamhet i de marknaderna att jobba med mer hållbara förpackningslösningar.

- På flera asiatiska marknader som Kina jobbar vi mycket med tjänsteproduktion. Att kunna jobba med kunder i över 20 länder och med partners i alla delar av värdekedjan ställer stora krav på att vi har bra IT-stöd och rätt teknik på plats. Idag gör våra tjänster det möjligt för flera stora varumärkesägare att jobba med hållbara förpackningar, berättar Eva Harström.

- Det här är ett bolag där man verkligen släpper in IT och ser nyttan med det i den fortsätta utvecklingen av företaget. Alla som jobbar här känner att de är med och bidrar till hållbarhetsarbetet på olika sätt. Vi söker just nu över 10 nya duktiga medarbetare till vårt team inom funktionen IT och digital transformation, som kan stödja hela koncernen internationellt. Det är viktigt för världen framåt att fler tar ansvar för jordens välbefinnande, och vi behöver fler personer som kan vara med på den resan hos oss, avslutar Eva Harström.

Vill du vara med och bidra till en hållbar framtid?

SE ALLA TJÄNSTER HÄR.