ANNONS

Digitalisering efter företagens unika behov

Om svenska industriföretag ska vara ledande framöver behöver man utnyttja digitaliseringens möjligheter efter förutsättningarna. Siemens erbjuder skalbara digitala lösningar för att effektivisera kundernas processer.

Publicerad

Begrepp som AI, VR, IoT, Big Data och molnbaserade lösningar blir allt viktigare i den digitala transformationen och utvecklingen bland företag. Siemens långa erfarenhet från industrin gör att man kan erbjuda lösningar för att hjälpa industriföretag att bli mer innovativa, lönsamma och konkurrenskraftiga.

– Digitalisering rör alla bolag idag, i olika form. Digitalisering behöver inte vara så stort, man behöver inte tänka att man ska göra en världsomvälvande revolution. Det kan handla om att hitta smarta sätt att dra nytta av den data som man redan genererar och utifrån det göra bättre val som gynnar företaget, säger Elin Nordmark, produktchef, Digital Enterprise, Siemens.

Digital Enterprise är ett koncept inom Siemens som går ut på att skapa digitala lösningar för industrier efter deras egna förutsättningar. Siemens erbjuder exempelvis mjukvaror för simulering, design, utprovning och programmering inom industrin med skalbara lösningar från idéstadie till färdig produkt.

– Idag tror jag många företag har en känsla av att de måste digitalisera sina verksamheter eftersom man upplever större konkurrens globalt. Många företag har en vision men kanske inte riktigt vet i vilken ände man ska börja, och det är här vi kommer med in i bilden. Vi har möjlighet att hjälpa kunden från steg ett i deras digitaliseringsprocess.

Den data som genereras i varje steg av utvecklingen av en produktion ska kunna återanvändas genom hela produktionens livstid. Siemens har även system för att kunna styra och övervaka produktionen när den väl utvecklas. Bland annat den molnbaserade programvaran MindSphere som möjliggör IoT, det vill säga uppkoppling av maskiner, system, databaser och infrastruktur mot den digitala världen.

– För en maskinbyggare kan det vara svårt att se hur en levererad maskin fungerar, det blir då viktigt att samla upp data med hjälp av IoT och återanvända denna i nästa steg, om man vill göra en förbättrad version av sin maskin. 

Olika företag har olika mål och förutsättningar för sin verksamhet. Siemens Digital Enterprise handlar om att identifiera hur företag kan nå sina affärsmål med hjälp av digitalisering. Men Elin Nordmark poängterar även att digitalisering skapar goda förutsättningar för nya affärsidéer. 

– Sverige har alltid legat i framkant vad gäller innovation. De typiska platta organisationer som finns i Sverige, tillsammans med digitaliseringen i privatlivet, gör att vi har alla möjligheter att digitalisera våra företag och bli framgångsrika även på en mer global marknad, avslutar Elin Nordmark. 

Fakta om Siemens

Är ett globalt företag som arbetar med innovativa lösningar för intelligent infrastruktur, hållbar energiteknik, effektiv produktion och hälso- och sjukvård genom elektrifiering, automation och digitalisering.

Under verksamhetsåret 2017 omsatte Siemens AG omkring 83 miljarder euro och hade 377 000 anställda i över 200 länder. I Sverige har Siemens funnits sedan 1893 och har cirka 4 200 medarbetare på ett 40-tal orter med huvudkontor i Stockholm.

Läs mer på www.siemens.se