ANNONS FRÅN SANDVIK & IBM

Digital teknik värd 100 miljarder USD

Sandvik och IBM samarbetar för att utveckla nya datadrivna erbjudanden som ökar produktiviteten och kan förutsäga servicebehov inom gruv- och bergbrytningsindustrin.

Publicerad Uppdaterad

Det blir allt vanligare att tunga maskiner och fordon är försedda med inbyggda instrument för insamling av data. Den utvecklingen ger gruvbranschen möjligheter att använda avancerade analyser och modeller för att identifiera och lösa produktivitetsproblem samt förbättra processoptimering och prestanda. Ny digital teknik förväntas generera uppemot 100 miljarder USD i mervärde för resursproducerande företag före 2035, enligt en rapport från analytikerfirman McKinsey.

Sandvik har inlett ett samarbete med IBM för att gemensamt utveckla nya datadrivna erbjudanden som ökar produktiviteten och kan förutse underhållsbehovet för gruvindustrin.

Den första etappen involverar upp till 15 lastare och truckar som kopplas ihop medan realtidsdata från flera system – på och utanför utrustningen – integreras för att köra de analytiska algoritmerna.

– Tillsammans med våra kunder har Sandvik arbetat med gruvautomatisering och fjärrstyrning av maskiner i över 20 år. Våra OptiMine®- och AutoMine®-lösningar är också viktiga system för

datainsamling och konsolidering och ger oss en bra plattform för att köra igång med IBM:s analyslösningar. Så det är ett naturligt steg för oss att samarbeta med ett företag som IBM, som är expert på avancerad analytisk kognitiv databehandling och modellering, och på så sätt skapa ännu mer värde för våra kunder, säger Lars Engström, chef för affärsområde Sandvik Mining och Rock Technology.

– Samarbetet passar bra ihop med vår serviceportfölj, som bygger på traditionella livscykler, förbättrad teknik och affärstjänster. Dessa är anpassade för att förbättra säkerheten, se till att vi har rätt kompetens inom gruvverksamheten och öka våra kunders produktivitet, säger Lars Engström.

Högre avkastning till lägre kostnader
Kombinationen av informationstjänster, fjärransluten datainsamling och dataanalys gör det möjligt att förbättra effektiviteten genom ökad produktivitet, kostnadsbesparingar och minskade tidsförluster. Detta hjälper gruv- och bergbrytningsföretag att fatta väl avvägda beslut om produktionsplaner och underhållsscheman, och ger dem möjlighet att övervaka och förbättra hur utrustningen används.

Resultatet blir högre avkastning till lägre kostnader per ton malm. Sandvik har redan sett priset per ton sjunka med 20–50 procent med hjälp av den senaste digitala tekniken. Med dessa nya analytiska möjligheter siktar man på att sänka det ytterligare.

– Vi ser fram emot att kombinera vår kompetens inom sakernas internet (Internet of Things), avancerade analyslösningar och hårdvara med Sandviks mångåriga erfarenhet av gruvprocesser och maskinteknik. På så sätt kan vi samarbeta kring innovation och leverans av smartare digitala tjänster för resursutvinnande företag runt om i världen, säger Anders Fredholm på IBM Europe.

Läs mer:

Sandvik och IBM i samarbete om framtidens analyslösningar till gruvindustrin

Sandvik OptiMine® visualiserar gruvbrytningsprocessen

FILM: Digitalisering – möjligheter för industrin och påverkan på framtidens jobb