Digital ekonomi

Så använder bankerna digitala pengar

I en serie artiklar kommer Digital Ekonomi att presentera den nya tidens pengar. Danske Banks analytiker Mattias Sundling guidar oss i pengarnas utveckling där snart e-kronan kan bli nästa steg. Hur påverkar det vårt liv och vår ekonomi?

Digital ekonomi

Sju tips för bättre ekonomi i vår

Efter långledigheterna är det dags att skapa förändring, börja träna, äta bättre, etc. Men även plånboken behöver trimmas. Tillsammans med Zlatko Zavic, ansvarig för privatrådgivning inom Danske Bank, har vi tittat på sju punkter som du bör checka av, på vägen till ett rikare och tryggare liv.

Digital ekonomi

Nya favoritvalutorna - böcker och verktyg

Boende och bilar är det som ofta nämns i samband med att begreppet delningsekonomi diskuteras. Men när svenskarna får välja vad de vill dela med sig kommer böcker och verktyg högre upp på önskelistan. Det visar en undersökning som Danske Bank gjort med hjälp av Ipsos.

Digital ekonomi

Apparna som drar in miljarder

”Ska vi byta grejer med varann”, sjöng Hasse Alfredson redan på 60-talet, intet ont anande att det 50 år senare är en mångmiljardaffär. Delningsekonomin som begrepp har bara funnits i några år och i samma andetag som man säger att det handlar om att använda, inte att äga, brukar Uber och Airbnb nämnas. Men delningsekonomin är större än en taxiapp och andrahandsuthyrning av boende.

Digital ekonomi

Så shoppar du säkert under rean

Att e-handla med kort är lika vanligt som att betala med faktura i Sverige. 35 procent föredrar kort och lika många vill ha faktura, enligt undersökningen ”e-handeln i Norden 2016” som visar att svenskarna e-handlade för 61 miljarder kr år 2015.

Digital ekonomi

”E-kronan” som drar ned köplusten

Det ska kännas när man betalar. Det var tanken som fick designstudion New Deal Design i San Francisco att skapa ”The Scrip”, ett digitalt mynt i solid koppar.

Digital ekonomi

Sanningar och myter om hur du får en barrfri jul

Danske Banks experter inom Skog & Lantbruk, agronomen Emma Frödå och jägmästaren Johan Freij har genom åren fått hundratals tips om hur man kan undvika att granen barrar.

Digital ekonomi

Få svenskar har koll på sin julekonomi

När julen drar in åker ekonomivettet ut. En undersökning av Danske Bank visar att 84 procent av svenskarna inte har satt upp någon budget för julhandeln. De e-handlande 18-29-åringarna har dock lite bättre koll.

Digital ekonomi

Så får du pengarna att räcka i jul

December är en prövningens tid för dig och plånboken. Här är 6 råd som bromsar kassaflödet och ge dig bättre kontroll, utan att du behöver sälja halva julgranen…

Digital ekonomi

Den digitala ekonomin - så påverkar den dig

När våra arbetsuppgifter, medievanor, konsumtionsbeteende, till och med hur vårt umgänge förändras genom digitaliseringen. Hur påverkar det då vår ekonomi?

Digital ekonomi

Black friday tidigarelägger julhandeln

Julen kommer tidigt i år. I den årliga julprognos som PostNord gör varje år kommer var femte svensk att köpa sina julklappar före 1 december.