ANNONS FRÅN KRONOFOGDEN

Det ska vara lätt att göra rätt på Kronofogden

Mikael Åkerholm, informationssäkerhetschef, CISO, på Kronofogden. Foto: Adrian Beck

På Kronofogdens IT-avdelning får du chansen att arbeta på en arbetsplats som gärna testar ny teknik. Nu inför myndigheten ett nytt säkerhetsledningssystem, SLS, som ligger till grund för informationssäkerhetsarbetet.

Publicerad Uppdaterad

På Kronofogden finns ett dedikerat team som arbetar för att upprätthålla och utveckla myndighetens informations- och cybersäkerhet.

– Vi ligger långt fram inom informations- och cybersäkerhet och det är av högsta vikt att vi använder modern teknik för att nå myndighetens mål. Vi arbetar med komplexa miljöer och många integrationer där vi samarbetar med flera andra myndigheter. Kan vi bli ännu mer effektiva så testar vi gärna ny teknik, säger Mikael Åkerholm, informationssäkerhetschef, CISO, på Kronofogden.

I Mikael Åkerholms roll försöker han hålla en god balans mellan teknik, kunskap och kontroll utifrån myndighetens mål och förutsättningar.

– Inom mitt område är det viktigt att alltid eftersöka ny kunskap för att vara uppdaterad. Kunskap ger säkerhet. Samtidigt behöver man fokusera på kontroll; det ska alltid framgå vem som har ansvar och vad som gäller. Vårt systematiska arbete baseras på en aktiv riskhantering.

– Gällande outsourcingkrav är det otroligt viktigt i dagens sårbara samhälle att göra bra och hållbara kravställningar.

Kronofogden har tagit fram ett nytt säkerhetsledningssystem för att hantera informationssäkerhet, SLS, som ska implementeras i hela verksamheten.

– SLS är inget IT-system, det är myndighetens sätt att hantera säkerhet. Det är framtaget tillsammans med stora delar av vår verksamhet och kommer höja kvalitén inom området ytterligare. Det ligger ett stort arbete bakom SLS och vi är väldigt stolta över det, berättar Mikael Åkerholm.

När det kommer till att göra förändringar är det viktigt att göra det i små steg, lite i taget, påpekar han. 

– Jag förespråkar att missionera informationssäkerhet i lagom stora portioner i verksamheten – på så sätt skapar man trygghet. Det är också viktigt att vara tydlig och hela tiden stämma av internt. Det ska vara lätt att göra rätt för medarbetare, de ska inte behöva rota och ha det besvärligt. Därför jobbar vi mycket med att skapa enkelhet och korta ledtider.

Framöver kommer det behövas ännu fler engagerade medarbetare inom IT på Kronofogden, bland annat IT-säkerhetsspecialister som brinner för informations- och cybersäkerhet.

– Vi är en öppen och hjälpsam arbetsplats. Många tror att det är långsamt att jobba på en myndighet, men här har vi ett agilt arbetssätt och nära till beslut. Myndighetens uppdrag är viktigt och gör skillnad för medborgare och näringsliv i Sverige. Det genomsyrar vår verksamhet, avslutar Mikael Åkerholm.

Om Kronofogden:

Kronofogden är en statlig myndighet som arbetar med skulder. Här finns 2 200 medarbetare på 37 kontor i Sverige, från Malmö i söder till Haparanda i norr. Huvudkontoret finns i Sundbyberg. Verksamheten finansieras av både skattemedel och avgifter.

Läs mer om Kronofogden här: kronofogden.se