ANNONS FRÅN ICSE 2018

“Det här är som ett OS i vår bransch”

ICSE, eller International Conference on Software Engineering, är den mest kända och viktigaste konferensen inom området Software Engineering. I år hålls den för första gången i Skandinavien när ICSE slår upp portarna i Göteborg den 27 maj i Gothia Towers.

Publicerad Uppdaterad

Software engineering (på svenska programvaruteknik, eller programvaruutveckling) handlar om att utveckla programvarusystem, eller så kallade program intensive systems. Det finns få moderna produkter som inte innehåller programvara,  det är programvara som främst styr produktutvecklingen idag – självkörande bilar, transport, tillverkningsindustri, sjukvård, energisektorn är bara några områden där programvaruutveckling spelar en avgörande roll.

Ivica Crnkovic är conference general chair på årets upplaga av ICSE Till vardags arbetar han som professor i Software Engineering på Chalmers tekniska högskola i Göteborg.Han beskriver det som ett hedersuppdrag att få vara med och organisera en så välkänd och viktig konferens.

– ICSE är en konferens som har stark koppling till industrin och har som mål att samla alla som är intresserade av Software Engineering på samma plats. Vi kommer att presentera den senaste forskningen med hjälp av framstående forskare från hela världen och även stora och små företag inom branschen är på plats. För mig är det ytterst hedrande att ha en ledande roll i detta, det är inte många som får den chansen, säger Ivica Crnkovic.

Årets upplaga är speciell, i år är det två jubileum som uppmärksammas. ICSE firar 40 år som konferens och även Software Engineering firar jubileum då det var 50 år sedan disciplinen introducerades på den berömda NATO Software Engineering Conference 1968 i Garmisch, Tyskland. Till årets jubileum har flera högprofilerade talare bokats som keynote speakers och en av dem är Margaret Hamilton – en legend inom Software Engineering som införde mjukvaruutveckling som en ingenjörsdisciplin som hon kallade för “software engineering”. Hennes team utvecklade programvaran som styrde och kontrollerade NASA Apolloprogrammets rymdraketer.

– Det är fantastiskt kul att Margaret Hamilton kommer hit! Hon var först i världen med att utveckla den mjukvara som krävs för att en raket ska kunna navigera och landa på månen, så hon är verkligen en pionjär. Hon var väldigt entusiastisk när vi kontaktade henne och med hennes erfarenhet kommer hon bidra med otroligt mycket intressanta insikter och kunskap, säger Ivica Crnkovic.

I år blir konferensen den största i sin 40-åriga historia och mer än 1600 deltagare från hela världen har redan registrerat sig. Många internationella forskare lockas till Sverige, delvis tack vare vårt starka etablerade samarbete mellan industri och forskning, som gör att vi är en förebild för många länder. Ett av målen för konferensen är att visa upp den starka kopplingen som finns i Sverige mellan näringsliv och akademi, berättar Ivica Crnkovic.

–  ICSE är en unik konferens inom sitt område och nu när den för första gången hålls i Skandinavien är det ett utmärkt tillfälle för skandinavisk och svensk industri att visa upp sig och knyta kontakter. ICSE räknas som ett OS i den här branschen, så det är en väldigt stor händelse!

Konferensen arrangeras mellan den 27 maj till den 2 juni och erbjuder 30 workshops, sex stycken “co-located events” och en huvudkonferens med prominenta talare och mer än 500 presentationer.

Missa inte chansen att vara en del av ICSE 2018!

Registrera dig till årets händelse inom Software Engineering här.

Konferensens hemsida: www.icse2018.org