ANNONS FRÅN BECKHOFF

Det första steget mot den smarta staden

Samverkande byggnader utgör de framtida smarta städerna. Foto: Örebrobostäder

Att energieffektivisera bostadshus är fördelaktigt ur både ekonomisk och samhällelig synpunkt. Med Beckhoffs styrsystem kan fastighetsägare ta udden av effekttoppar och samtidigt minska kostnader och påfrestningen på elsystemet.

Publicerad Uppdaterad

Vi kommer allt närmare den smarta staden där fastigheter och anläggningar kopplas samman och jobbar tillsammans för ett smartare användande av energiresurserna. Ett första steg i den riktningen är att installera styrsystem i fastigheter som samlar in data om byggnadens energiförbrukning.

– Idag behöver fastighetsägare energieffektivera sitt befintliga fastighetsbestånd, det är där den stora förbrukningen finns, säger Christer Wik, ansvarig för affärsområdet fastighetsautomation på Beckhoff, och fortsätter:

– Att effektivisera sitt energianvändande innebär till viss del att fastighetsägare ser över de traditionella delarna, som isolering av klimatskärmen. Men, framförallt behöver gamla styrsystem bytas ut mot nya, med öppen programvara, för att kunna samla in stora mängder mätdata och på ett enkelt sätt få upp det till molnet.

Möjlighet till anpassningar

Den insamlade datan kan användas för att till exempel debitera vattenförbrukning hushållvis, eller anpassa uppvärmning utefter det att den behövs.

– Systemet som vi på Beckhoff tillhandahåller är ett universellt och skalbart system för fastighetsautomation. Det omfattar PC- och Ethernetbaserade styrenheter och ett modulärt I/O-system för att logga alla datapunkter i byggnader. De öppna gränssnitten för hård- och mjukvara möjliggör styrning och övervakning av fastighetens alla tekniska system från uppvärmning, ventilation och kyla till multimedia och rumsautomation, samt scen- och showteknik, säger Christer Wik.

Vill du veta mer om automationslösningar? Läs mer här

I och med övergången till smarta styrsystem, och teknikutvecklingen som har gjort batterilagring billigare, kommer nu också möjligheten att lagra elektricitet i en fastighet under tider då åtgången är lägre. Energi som sedan kan användas för att kapa de effekttoppar som uppstår när trycket på elnätet är som störst.

Början till den smarta staden

Industriell styrteknik används redan i till exempel sjukhus, men i bostadshus är den inte lika etablerad. Ett företag som dock har varit tidiga på att anamma tekniken är Örebrobostäder. Det långsiktiga målet är att göra hela Örebro till en smart stad där energianvändningen kan anpassas för hela staden och hus kan alstra energi och samarbeta och dela med sig av energin till varandra vid effekttoppar.

– Det här är en satsning för miljön. När vi också börjar koppla ihop flera hus med moderna styrsystem och de samarbetar och varje fastighet även har ett eget batteri – då kan man börja påverka hela samhället. Det vi ser nu är bara början på omställningen mot smarta städer, avslutar Christer Wik.

Om Beckhoff:

Beckhoff Automation levererar öppna automationsprodukter baserade på beprövad teknik som gör att kunder kan implementera dem i avancerade system snabbare och till en lägre totalkostnad. De används i hela världen, i olika applikationer från CNC-maskiner till intelligent fastighetsautomation.

Läs mer om Beckhoff här