ANNONS FRÅN FAMILJEBOSTÄDER

Det är ett fint uppdrag att återskapa husets karaktär

Hannah Jinton, projektledare på Familjebostäder. Foto: Jens Dahlborg

Att arbeta med ombyggnationer av bostadshus handlar mycket om människor. För att lyckas krävs hänsyn, fokus och en vilja att se nya lösningar. Hannah Jinton är en av dem som arbetar med morgondagens bostäder i Stockholm.

Publicerad Uppdaterad

Byggnadsingenjören Hannah Jinton sökte sig till Familjebostäder direkt efter sin högskoleutbildning. Idag jobbar hon som projektledare på projektenheten.

– Jag började jobba med mindre projekt och har utvecklats genom varje uppdrag. Idag driver jag större bostadsprojekt med omfattande ombyggnationer. Mitt jobb handlar mycket om att utveckla fastighetens potential och ge den rättvisa efter en lång tjänst.

I Hannas projekt tas många gånger ett helhetsgrepp på byggnaden, vilket kräver att man tillfälligt ber hyresgästerna att flytta.

– I mitt jobb behöver jag tillgodose många olika parters önskemål och det är viktigt att ha en stor förståelse. Jag har ett uppdrag från beställaren, men jag har också fastighetens förutsättningar, lagkrav och de boende att ta hänsyn till, säger Hannah och fyller i:

– Man måste ha en förståelse för att det inte enbart handlar om hus – det är människors hem. Målet är att de ska flytta tillbaka och känna att deras boende är bättre än tidigare.

Det finns vissa utmaningar med att restaurera och bygga om befintliga bostäder.

– Varje fastighet har en karaktär som man vill lyfta fram och utveckla. Byggnadens förutsättningar påverkar vilka beslut vi tar längs vägen för att nå bästa slutresultat. Nya installationer som ska ta plats måste kännas självklara, förklarar Hannah.

När det gäller äldre byggnader samarbetar Hannah ofta med en antikvarisk sakkunnig, något som då kravställts från Stadsbyggnadskontoret. Den sakkunnige ser vad Hannah och hennes team måste eller bör bevara.

– Det är väldigt roligt att lära sig vad som är tidstypiskt och höra historien bakom. Lösningar som gjordes förr är många gånger kloka. Dock vet man aldrig vad som döljer sig bakom väggar eller under golv. Projektet inleds oftast med en ganska lång projekteringsperiod innan vi startar det fysiska arbetet, men väl på plats behöver man många gånger tänka om. Och det är just det som är så spännande.

Att vara den klassiska spindeln i nätet och lyssna på människors olika perspektiv är en stor del av Hannahs roll.

– I ett projekt samarbetar jag både med entreprenör och interna samarbetspartners. Det är viktigt att vara tydlig med vad som är möjligt och vilka förväntningar som finns.

Hanna har alltid velat jobba med fastigheter, och drivs av att få se slutresultatet.

– Att få väcka liv i gamla byggnader på ett modernt sätt är väldigt roligt. Det är ett fint uppdrag att återskapa husets karaktär.

Om Familjebostäder

Familjebostäder förvaltar 40 000 stockholmares hem och bygger nya bostäder så att staden kan växa. Vår vision är att erbjuda välkomnande och smarta boendemiljöer för dagens och morgondagens stockholmare.

Läs mer om oss: www.familjebostader.com