ANNONS FRÅN CIRCULAR WATER TECHNOLOGIES AB

Deras nya teknik säkrar framtidens gröna bränsle

Omställningen till hållbar elproduktion gör att behovet av grön vätgas växer. Men för att vätgasdriften ska hållas igång och vara effektiv krävs ultrarent vatten. Circular Water Technologies AB (publ) ”CWT” har utvecklat en helt ny reningsteknik och genomför nu en nyemission för att bland annat bygga en demonstrationsanläggning.

Publicerad Senast uppdaterad

Klimatuppvärmningen gör att elproducenter måste ställa om till förnyelsebara energikällor. Frågan är vad man ska ersätta kol och olja med? Elproduktion från sol och vind varierar med vädret och ger en ojämn energiproduktion, det saknas ännu en bra och billig metod för att kunna lagra energin för användning vid behov. Den förnyelsebara elen kan däremot användas för att producera så kallad grön vätgas. Vätgasen kan i sin tur lagras och fraktas, vilket ger en långsiktigt stabil och hållbar energiförsörjning.

– Det finns många faktorer som pekar på att vätgas är rätt steg. Om några år bör vätgas kunna stå för 15–20 procent av världens energiåtgång, säger Carl-Henrik Arosenius, Finanschef för CWT.

Vätgas från förnyelsebara energikällor har pekats ut som en utsläppsfri teknik av EU och är en nyckel för att möta behovet av grön energi. Det är även ett ekonomiskt fokusområde hos EU för att kick-starta Europa efter pandemin.

Renare vatten till lägre kostnad

Med hjälp av en elektrolysapparat delas vatten upp i vätgas och syrgas. För att lyckas med processen krävs ultrarent vatten. CWT har utvecklat en ny teknik och produkt, Water4H2, för att producera ultrarent vatten till vätgasanläggningar. Produkten ger renare vatten än befintliga tekniker och produkter, och dessutom till en lägre kostnad.

– Water4H2 är en nyckelfunktion för effektiv vätgasdrift och för att öka hållbarheten på elektrolysapparaten för vätgasproduktion. Vår produkt ökar därmed konkurrenskraften för den gröna vätgasen så att den snabbare kan ersätta fossila bränslen i världen.

Grön vätgas skiljer sig från grå och blå vätgas genom att man vid produktionen använder sol- och vindenergi för att producera vätgas utan klimatpåverkan. Det gör att globala och nationella miljömål kan mötas. Iridium är det perfekta grundämnet för att framställa vätgasen, men går endast att få tag på från meteoriter som landat på jorden. Endast runt 4 ton per år kan utvinnas på jorden idag. Iridium förstörs också av joner; små partiklar i vattnet.

– En iridiumkatalysator måste alltså bevaras till varje pris. CWT och övriga bolag i gruppen är världsledande på membrandestillation, ett sätt att rensa partiklar och joner och skapa ultrarent vatten. Metoden är långt mycket mer effektiv än omvänd osmos, som är den vanligaste metoden idag för att rena vatten, förklarar Carl-Henrik Arosenius.

Förbereder ny anläggning

Ett ledande europeiskt kraftföretag har inkluderat CWT´s produkt Water4H2 inom ramen för ett stort EU-projekt. CWT har utfört flera tester med bra resultat för kunden och arbetar med att bygga en anläggning som blir en demonstration för framtida leveranser.  

– För att sälja direkt till anläggningar eller producenter av elektrolysrör behövs en demoanläggning där CWT kan visa lösningen för kunder.

Nu genomför CWT en nyemission om 24,5 MSEK för att bland annat finansiera projektförberedelser för anläggningen. År 2022 beräknar bolaget kunna installera en första kommersiell anläggning.

CWT förbereder även en ansökan om bidrag till marknadslansering av Water4H2, från programmet Horizon Europe i april 2021. CWT ska lämna in ett projektförslag på 35 MSEK med en bidragsansökan på 24,5 MSEK från EU, och måste då själva bidra med 10,5 MSEK till projektet. Medlen från emissionen planeras att finansiera denna del men även utvecklingen av bolagets övriga projekt, som återvinning av litium från batterier och återvinning av värdefulla metaller från industriavlopp.

Hur klarar ni av så pass stora projekt?

– Vi har cirka 5.000 enskilda aktieägare som stödjer lanseringen av Water4H2, samt ett Seal of Excellence från EU som visar att CWT är ett framtidsföretag som EU kommer att stödja. För att ligga före konkurrenterna driver vi avancerad forskning i samarbete med framtida kunder och med forskningsinstitut, säger Carl-Henrik Arosenius som ser ljust på bolagets möjligheter att fortsätta växa tack vare sin unika teknik.

– Många aktörer satsar på att bli störst på vätgasdrift. Oavsett vem som blir vinnare kommer alla att behöva rent vatten för att säkra driften av sin gröna vätgas avslutar Carl-Henrik Arosenius.

Annonsinformation:

Teckningstid: 10–25 mars 2021

Emissionsvolym: 24,5 MSEK

Teckningskurs: 8 SEK per aktie

Teckningsanmälan: www.mangold.se / www.circularrecovery.eu

Kontakt: info@circularrecovery.eu / 08-667 86 60

Kontakt emissionsinstitutet: Mangold Fondkommission AB, www.mangold.se eller emissioner@mangold.se eller 08-503 01 595

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till brandarena@nyteknikgroup.se