ANNONS FRÅN BECKHOFF AUTOMATION

Deras mål: revolutionera industrin vart fjärde år

Foto: Beckhoff Automation
Foto: Beckhoff Automation

Industrilandskapet förändras i takt med att ny teknologi möjliggör smartare lösningar. Beckhoff Automation är en av parterna som leder innovationsarbetet.

Publicerad Uppdaterad

Automationsexpertem Beckhoffs slogan är ”New Automation Technology” – och bolaget lever upp till orden. Många pratar om innovation, men Beckhoff har genom sin expertis konkret revolutionerat branschen.

”Det som är unikt med vårt system är att vi utvecklar allting själva”

1995 utvecklade Beckhoff exempelvis sina BusTerminaler. Vid tillfället fanns inget liknande på marknaden. I dag är denna typ av lösning de facto standard hos i stort sett alla automationsleverantörer. Ytterligare ett exempel är realtidsnätverket EtherCAT, som ursprungligen utvecklades av Beckhoff. Protokollet är öppet och standardiserat, vilket har lett till ett omfattande ekosystem där över 4000 medlemmar utvecklar produkter baserade på EtherCAT.

Sist men inte minst har Beckhoffs mekatroniska transportsystem XTS fått många liknande efterföljare:
- Det som är unikt med vårt system är att vi utvecklar allting själva från grunden. Det är också vår filosofi och något som vi sätter stort värde på: att kunskapen ska finnas i huset, säger Håkan Brandt, Managing Director för Beckhoff Sverige.

Att Beckhoff har kunnat placera sig i framkant beror enligt honom på en rad förklaringar:
- Framför allt handlar det om människorna i bolaget och att vi brinner för tekniken, men också om starka ägare med en tydlig vision. Vår inofficiella målsättning är att vi ska revolutionera automationsindustrin vart fjärde år och vi sätter stor prestige i att ligga i framkant.

Öppenheten är en av Beckhoffs viktigaste principer och det möjliggör att bolagets kunder snabbt kan följa med i den tekniska utvecklingen. Det kanske tydligaste exemplet återfinns i arbetet med Industri 4.0:
- Med öppna plattformar har du lättare att ta steget och anamma ny teknik. Den starka trenden just nu är att automation och IT går ihop. Eftersom vi har ett ben i våra öppna, PC baserade plattformar står vi redan med ett ben i IT-världen, samtidigt som vi finns på automationsmarknaden. Den största utmaningen är snarare att sprida den kunskapen när de två världarna möts också hos våra kunder.

För att sprida kunskapen kommer Beckhoff att medverka vid mässan Elmia Automation. Där kommer de att visa upp sina lösningar, hålla ett seminarium om automationsteknologi samt anordna ett Hackathon i miniatyr.
- Besökarna får sätta sig i 20 minuter, ta ett värde från en temperaturgivare och föra upp det i molnet, sedan vidare in i en app i mobiltelefonen. Vi vill att besökarna ska förstå enkelheten i våra automationslösningar och samtidigt vill vi hjälpa till att sprida kunskap, avslutar Håkan Brandt.

OM XTS – EN INNOVATION SIGNERAD BECKHOFF

Med det linjära transportsystemet XTS (eXtended Transport System) presenterar Beckhoff en lösning som inte tidigare har funnits i denna form. Systemet kombinerar fördelarna med två kända drivprinciper i ett enda system. Där möjligheterna att använda rotationsmotorer tidigare slutade, lägger XTS till fördelarna hos ett linjärt system. Och där användningsområdet för ett rent linjärt system har varit begränsat kompletterar XTS fördelarna med en roterande lösning.

Läs mer här