ANNONS FRÅN GKN AEROSPACE SWEDEN

De vill göra flyget hållbart

Maria Tornvall, miljöchef GKN Aerospace Sweden.

GKN Aerospace Sweden vill att kvinnor ska söka sig till teknikbranschen i allmänhet och flygindustrin i synnerhet. Företaget erbjuder en kreativ arbetsmiljö för unga ingenjörer som vill utvecklas och avancera i karriären.

Publicerad Uppdaterad

GKN är underleverantör till flygindustrin och tillverkar avancerade komponenter till flygmotorer och rymdraketer. Företaget har också totalansvar för RM12-motorn i JAS 39 Gripen.

– Företagets verksamhet i Trollhättan är väldigt bred, vi har en hel produktionskedja med utveckling och design under ett och samma tak. Att jobba med teknik är galet intressant, ändå är teknikbranschen svår att sälja in bland unga, särskilt hos tjejer, säger Maria Tornvall, miljöchef, GKN Aerospace Sweden.

Maria Tornvall vill lyfta fram värdet i att en ingenjörsexamen ger en bra plattform att stå på, och som ingenjör öppnas många dörrar i arbetlivet;

– Hos oss kan man jobba med allt från försäljning och inköp, till utveckling och design, och mycket annat. Det gäller att våga testa nya roller och byta jobb ibland för att utvecklas. Jag tror att det är viktigt att vara rak och tydlig i sin kommunikation men också att ta för sig i olika situationer.

Företaget har som mål att rekrytera fler kvinnliga chefer i olika befattningar. – Det kan låta klyschigt, men jag upplever att GKN eftersträvar mångfald på riktigt – oavsett om det handlar om kön, ålder eller kultur. Jag är också övertygad om att en mixad arbetsplats är gynnsamt både för nya idéer och ett trivsamt arbetsklimat, säger Maria Tornvall.

Maria Tornvall inledde sin karriär på GKN som kemiingenjör men bytte så småningom till en tjänst inom riskhantering och miljö. För drygt tre år sedan fick hon sitt nuvarande jobb som miljöchef.

– Jag trivs väldigt bra i min roll. Alla bör sträva efter att skaffa sig en sysselsättning där man blir inspirerad, engagerad men också får lite ”cred” för det man gör. Ett arbete måste ge mer energi än det tar, och för mig är det viktigt att fokusera på saker av långsiktigt värde.

Maria Tornvall menar att teknisk utveckling är framtiden eftersom tekniken i sig är ett av de viktigaste verktygen för att vi också ska kunna skapa den värld vi vill leva i.

– Med mitt perspektiv är vi med och räddar möjligheten att flyga i en hållbar värld. Samhällets förväntningar är skyhöga på flygindustrin, det leder till att utvecklingstakten inom flyget är enorm. Att då få vara med och jobba inom miljöområdet i en sådan bransch är otroligt utmanande och intressant, avslutar Maria Tornvall.

Om GKN Aerospace Sweden:

GKN Aerospace Sweden är en del av GKN Aerospace. Företaget i Trollhättan har en framgångsrik flygmotor- och rymdverksamhet där vi är specialiserade på ett tiotal mycket avancerade motorkomponenter i civila flygmotorer, samt tillverkar munstycken och turbiner till Ariane-raketen. Vi har också helhetsansvaret för motorn till JAS 39 Gripen.

De civila flygmotorkomponenterna finns i över 90 procent av alla nya större passagerarflygplan världen över. Antalet anställda är ca 2100.

Läs mer på: www.gknaerospace.se