ANNONS FRÅN STOCKHOLMS STAD

De skapar möjligheternas Stockholm

På bild (från vänster): Sofi Almqvist, Ulrika Jameson och Elin Öman, enhetschefer för byggprojektledarenheten på Stockholms stads exploateringskontor. Foto: Adrian Beck

Stockholms stad ska möjliggöra 140 000 nya bostäder fram till 2030. Den snabba utökningen kräver spetskompetens, bland annat byggprojektledare. Här har du möjlighet att vara med i arbetet med utvecklingen av Stockholm.

Publicerad Uppdaterad

Sofi Almqvist är en av tre enhetschefer för byggprojektledarenheten på Stockholms stads exploateringskontor. Hon är i grunden markbyggnadsingenjör och har tidigare erfarenhet som byggprojektledare.

– I dag leder och coachar jag 30 byggprojektledare tillsammans med ytterligare två enhetschefer, Elin Öman och Ulrika Jameson. Byggprojektledarna har ofta högskoleutbildning och olika erfarenheter från entreprenad-eller konsultföretag. Vi jobbar med utredning, planering och genomförande liksom upphandling av konsulter och entreprenader, säger Sofi Almqvist och tillägger:

– Byggprojektledarna ansvarar för att leda och samordna planering, projektering och entreprenader på allmän platsmark i exploateringsprojektets alla skeden med ansvar för mål och tilldelad budget. Byggprojektledarna samordnar kontakter med såväl andra förvaltningar och intressenter inom staden som externa parter.

Sofi Almqvist lägger stor vikt vid att man som anställd på exploateringskontoret får möjlighet att driva projektet från start till dess att en park, gata eller ett torg står färdigt.

– På exploateringskontoret arbetar vi med helheten och jag vågar påstå att Stockholms stad har Sveriges mest spännande exploateringsprojekt. Här har vi verkligen möjlighet att vara med och påverka hur staden utvecklas. Jag trivs så bra här och det är ett öppet klimat! Jag har många stöttande och kompetenta medarbetare som hela tiden lär mig nya saker.

Stockholms stad växer snabbt. Exploateringskontoret ska vara med och möjliggöra att 140 000 bostäder byggs fram till 2030. Ett högt uppsatt mål, där visionen är att skapa ”ett Stockholm för alla”: en modern, trygg och dynamisk storstad med möjligheter för alla.

– Vi har en stor bredd av olika projekt. Allt från mindre projekt till stora stadsomvandlingsprojekt som till exempel Årstafältet och Slakthusområdet. Tillsammans med bland andra stadsbyggnadskontoret ska vi utveckla Slakthusområdet till en attraktiv stadsdel och destination för mat, kultur, evenemang och boende med cirka 4 000 nya bostäder och 9 000 arbetsplatser, säger Sofi Almqvist.

För att lyckas bygga bostäder, service och arbetsplatser i en hög takt har Stockholms stad ett stort behov av att rekrytera. Men vilka egenskaper behövs i rollen som byggprojektledare?

– Byggprojektledarna har en samordnande roll med mycket kontakter både internt och externt. Därför är det viktigt att man har en god förmåga att kommunicera och hantera människor. Att få en grupp att gå åt samma håll kan vara en utmaning, då är det bra att vara strukturerad och ha goda ledaregenskaper, säger Sofi Almqvist.

Exploateringskontoret är ständigt på jakt efter ny spetskompetens. Rollen som projektingenjör stöttar byggprojektledare i olika projekt och passar de som är nyutexaminerade eller har mindre erfarenhet.

– Projektingenjör är en roll som vi kommer att lansera inom kort. Det innebär en stor möjlighet att starta sin karriär hos oss och få arbeta med spännande infrastruktur- och stadsutvecklingsprojekt och lära sig av erfarna kollegor i en öppen och prestigelös miljö, avslutar Sofi Almqvist.

Om Stockholm Stad:

Stockholm är en av de fem snabbast växande regionerna i Europa. Exploateringskontorets uppdrag är att förvalta, utveckla och exploatera stadens mark för bostäder och företagsområden. Vi säljer eller upplåter mark med tomträtt och arrende samt ansvarar för stadens investeringar i gator, vägar, torg, parker och andra allmänna platser inom exploateringsområden. Exploateringskontoret finns i Tekniska nämndhuset i centrala Stockholm och 246 anställda inom projektledning, byggprojekt-ledning, trafikplanering, landskapsarkitektur, upphandling, kommunikation, markförvaltning, värdering, ekonomi, administration och miljö. 59 % av medarbetarna är kvinnor och 41 % är män och medelåldern är 41 år.

Läs mer om oss på Linkedin (Exploateringskontoret, Stockholms stad).