ANNONS FRÅN FIREFLY

De löste problemet som gäckat gräsindustrin

Trots många försök har effektiv skörd av gräs i klippta bitar allt som ofta lyst med sin frånvaro. Utrustningsföretaget FireFly har med hjälp av National Instruments knäckt nöten.

Publicerad Uppdaterad

Det är fortfarande vanligt att man handstaplar de fyrkantiga bitarna av gräsmatta som skördarna levererar. Tillverkarna har under årens lopp försökt öka produktiviteten genom att bygga maskiner som automatiskt klipper av den upptagna gräsmattan i lagom stora bitar och staplar dem. Resultatet har inte varit tillfredsställande kvalitetsmässigt eller så har produktiviteten bara ökat marginellt jämfört med att stapla för hand.

Mot bakgrund av detta utvecklade FireFly en gräsupptagare som kan synkronisera många parallella processer för att automatisera klippningen och staplandet av gräsmattsbitarna. Hur lyckades de där så många misslyckats? En del av svaret ligger i samarbetet med National Instruments och deras mjukvara LabVIEW och CompactRIO-plattformen.

Resultatet av samarbetet finns att beskåda i den ”intelligenta” gräsupptagaren ProSlab 155, som är 20 procent snabbare och minskar dieselförbrukningen med 50 procent jämfört med befintliga lösningar. De här fördelarna ger odlarna högre intäkter och stora besparingar.

För att uppnå den höga hastighet, effektivitet, noggrannhet och de mjuka rörelser som är nödvändiga för staplingsprocessen, använde sig FireFly av ett elektriskt servosystem med fleraxliga rörelsegeneratorer. Maskinen kan med stor repeterbarhet stapla miljontals bitar gräsmatta per år, vilket kraftigt ökar hastigheten och tillförlitligheten.

- Genom att använda LabVIEW och CompactRIO-plattformen kunde FireFly kombinera traditionell hydraulteknik med ett elektriskt servosystem i en maskin som utför många komplexa operationer parallellt. CompactRIO:s modulära in- och utgångar gör det möjligt för användaren att på ett flexibelt sätt använda många olika sensortyper men också ansluta till industriella bussar. Realtidskontrollern i CompactRIO och chassit med den rekonfigurerbara FPGA:n utgör en plattform som kan skräddarsys för att implementera komplexa och strikt synkroniserade styrsystem, skriver partnerna.

Gensvaret har inte låtit vänta på sig:

- Efter lanseringen av ProSlab 155 år 2014 har FireFly fått ett fantastiskt gensvar på marknaden och bygger nu ut verksamheten för att möta efterfrågan samtidigt som de investerar i forskning och utveckling för att dra nytta av industriellt Internet of Things, avslutar National Instruments.

Ladda ned den kompletta guiden till att bygga ett mätsystem.