ANNONS FRÅN GÖTEBORGS KOMMUN KRETSLOPP OCH VATTEN

De lever sin vision med nytt hållbart centrum

Kretslopp och vatten i Göteborg lever som de lär och gör verklighet av sin hållbarhetsvision. Nu har stora delar av förvaltningen flyttat in i ett nytt center där återbruk kombineras med de senaste tekniska lösningarna.

Publicerad Uppdaterad

Redan 1989 fanns tankar på att skapa ett centrum för dåtidens VA-förvaltning i staden, just på den plats där Kretslopp och vattens nya anläggning nu står klar. Januari 2020 kunde 400 av förvaltningens 500 medarbetare flytta till sin nya arbetsplats där kontor, verkstäder och lager är samlat på samma ställe. Tidigare fanns dessa medarbetare utspridda på flera olika adresser i Göteborg.

– Vi kallar detta för ett centrum för vatten och avfallsverksamhet. Att samla både drift och planering på samma plats så här är ganska unikt i Sverige, säger Mattias Lysell, kanslichef för Kretslopp och vatten.

Själva anläggningen byggdes av kommunala Higab enligt Sweden Green Building Councils miljöcertifiering Miljöbyggnad Guld. Det är bara de mest ambitiösa byggnaderna med uttalad miljöprofil som kan satsa på att nå upp till de höga kraven på bland annat energiåtgång och luftkvalitet.

Bilderna är tagna från Göteborgs kretslopp och vattens huvudkontor som invigdes i våras

När det gäller inomhusmiljön har man tillsammans med inredningsarkitekter tagit fram ett inredningskoncept där redesign varit en grundpelare. Återbruksnivån är hela 67 procent – 360 begagnade skrivbordsunderreden har köpts in och återbrukade kontorsstolar och fåtöljer har klätts om med miljöcertifierat tyg.

– Vi har satsat på färg och form och exempelvis lackat om bordsunderreden så att de ser enhetliga ut även om de inte är av samma modell. En rolig twist är att inte alla medarbetare vet vilka inredningsdetaljer som är återbrukade, de smälter så bra in i helheten, säger Sessan Ramstedt, miljösamordnare på Kretslopp och vatten.

Samtidigt som hela arbetsplatsen genomsyras av återbrukstänket, är den också i allra högsta grad högteknologisk. Verktyg för videokonferenser och interaktiva bokningsskärmar utanför varje mötesrum är bara två exempel på digitala lösningar som Kretslopp och vatten nu använder sig av.

– Vi har verkligen satsat på att få bra teknik till vårt nya centrum. I och med coronasituationen har vi haft en otroligt snabb accelerering i användning och nu nyttjas alla verktyg fullt ut, säger Mattias Lysell. 

Bilderna är tagna från Göteborgs kretslopp och vattens huvudkontor som invigdes i våras

Kretslopp och vatten vill med sitt nya centrum gå i bräschen när det gäller hållbara arbetsplatser. Efter deras satsning på återbruk har nu även Göteborgs stad ett nytt gemensamt ramavtal på plats som öppnar upp för andra förvaltningar att gå samma gröna väg.

– Om inte vi, som har som vision att förebygga och återanvända avfall, går före och visar på goda exempel kan det vara svårt för övriga att ta steget. Vi tycker att det är viktigt att visa att man kan skapa en väldigt attraktiv arbetsmiljö och ändå satsa på miljömässig hållbarhet, säger Sessan Ramstedt. 

Annonsinformation:

Kretslopp och vatten är Göteborgs stads förvaltning för vatten och avfallshantering. De jobbar för att göteborgarna alltid ska ha rent vatten i kranen, att avfallet tas om hand på ett miljövänligt sätt och att stadens avloppsvatten leds bort till reningsverket. Sedan januari 2020 finns stora delar av verksamheten samlad inom samma område, i ett helt nytt centrum för vatten och avfallshantering. Undantaget är ett av vattenverken som ligger i Lackarebäck.

Läs mer här.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till brandarena@almatalent.se.