ANNONS FRÅN BACKER

De är världsledande inom intelligent uppvärmning

Med expertis inom den senaste värmetekniken är Backer en viktig samarbetspartner för aktörer inom fordonsindustrin som vill vara en del av en elektrifierad framtid. Nu fortsätter det världsledande företaget att expandera.

Publicerad Uppdaterad

Elvärmeprodukter är en given del av vår vardag och finns på alla tänkbara ställen – i våra kök, i operationsborden på våra sjukhus, under våra golv och inte minst i alla typer av fordon. Backer är världsledande expert på lösningar inom värmeteknik med tillhörande elektronisk styrning och kontroll. I den breda portföljen finns bland annat flexibla folieelement som anpassas specifikt efter komponenter som backspeglar, framrutekameror och vindrutetorkare. Inom backspegelssegmentet är Backer Calesco, den del av Backer som står för utveckling och produktion av folietekniken, en av de största aktörerna i världen. Trots coronapandemin har efterfrågan totalt sett inte minskat.

– Vi ser en fortsatt tillväxt och effekterna av pandemin har blivit mindre än vi väntade oss. Jag tror att det beror på att Backer verkar inom segment som gynnas av elektrifiering och hybridisering – fordonstillverkarna bromsar inte gärna in nu när utvecklingen går så snabbt framåt, säger Johan Harder, platschef Backer Calesco.

Elektrifiering och hybridisering – nyckeln till framgång
Just elektrifiering och hybridisering är en nyckel till framgång för hela Backer. Inom det här fältet finns många fordonstillverkare som accelererar sin utveckling, men som inte själva sitter på expertisen som krävs. Då Backergruppen är en del av NIBE-koncernen ger det ytterligare en ekonomisk stabilitet som tillsammans med Backers kompetens innebär en trygghet för kunderna, som ofta befinner sig i otrampad terräng.

– Backer sitter inte bara på tung kompetens utan är också starka finansiellt. Vi har förmågan att följa med våra globala kunder i deras snabba acceleration och är väldigt snabbfotade, säger Kristian Paulsson, Sales Manager Automotive, Backer AB och fortsätter:

– Vi utvecklar lösningar tillsammans med våra kunder och är en viktig partner. Vi är inte bara en produktleverantör, utan också en systemleverantör som kan ta ett helhetsansvar. Just nu lägger vi på Backer AB mycket kraft på att utveckla elektronik och mjukvara för kommunikation och styrning av våra elektrifierade värmesystem, vilket kommer förstärka vår roll som partner ytterligare.

Projekt som kommer ha betydelse för självkörande fordon
Backer var tidiga med fokus på elektrifiering, vilket gör att företaget ligger i framkant när det kommer till exempelvis temperering av batteripack och kupé. Dessutom har Backer Calesco arbetat sedan i början av 2000-talet med lösningar för olika typer av kameror och sensorer som nu används i självkörningssystem.

– För att framtidens fordon ska kunna vara helt självkörande och verkligen fungera under alla förhållanden behövs rengöringssystem och värmning av linser, radarsystem och sensorer. Här har vi flera stora projekt som vi tror kommer få stor betydelse framåt, säger Johan Harder.

Ska vara dubbelt så stora på fordonssidan inom fem år
Backergruppen växer som strategisk utvecklingspartner. Både i Sösdala där Backer AB:s huvudkontor finns och i Kolbäck där Backer Calesco har sitt svenska säte expanderar produktionsenheterna, så här ökar behovet av kompetenta medarbetare som vill vara en del av Backergruppen.

– Vi har en målsättning att vara dubbelt så stora på fordonssidan inom fem år. Det är ingen utopi utan något vi aktivt jobbar mot. Vi har en extremt krävande motpart i fordonsindustrin som hela tiden utmanar oss, vilket innebär att vi behöver fler duktiga medarbetare för att hålla världsledande position, säger Johan Harder.

Annonsinformation:

Backer AB och Backer Calesco är två delar av Backergruppen som ägs av NIBE-koncernen. Backer är en av världens främsta experter på lösningar inom värmeteknik med tillhörande elektronisk styrning och kontroll. I produktportföljen finns bland annat värmare till backspeglar och batterier. Backer har sammanlagt 10 000 anställda i 22 länder. Läs mer här.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till brandarena@almatalent.se.