ANNONS FRÅN E.ON

Därför borrar föreningen hål i sin parkeringsplats

Styrelsen är ung, och full av studenter från Lunds Tekniska Högskola. Då är det inte så märkligt att bostadsrättsföreningen Briljanten i Lund testar saker många andra inte vågar.

Publicerad Uppdaterad

I höst ska de bland annat installera geoenergi.

– Det känns bra att främja utvecklingen av förnybara energilösningar, säger styrelseordförande Anders Jönsson

Bostadsrättsföreningen Briljanten ligger norr om Lunds stadskärna, och är en av stadens största. Här ryms hela 203 lägenheter och tre lokaler. Men trots sin storlek är föreningen kapabel till såväl snabba som modiga beslut. Det senaste i raden är en helt ny energilösning.

– Uppvärmningen är faktiskt vår näst högsta kostnad, efter räntor. Så när E.ON kom till oss och presenterade alternativa energilösningar var det väldigt intressant att veta om det gick att spara pengar inom det här området, säger Anders Jönsson, styrelseordförande för bostadsrättsföreningen Briljanten.

Förslaget?

En klimatvänlig och effektiv bergvärmelösning som minskar föreningens kostnader, där E.ON tar helhetsansvar för projektgenomförandet och sedan även drift och underhåll av anläggningen.

– Eller geoenergi, som det också kallas. De ska borra ett tjugotal hål ute på vår parkering och sedan tar vi energin därifrån istället, säger Anders Jönsson.

Genom att ta vara på solvärmen i marken kan geoenergi med bergvärme, borrhålslager och akviferlager ge upp till fem gånger mer energi än vad som går åt till driften av systemet. Det ger god miljöprestanda och låga driftskostnader. Tekniken är väl beprövad och förser fastigheten med en stabil värmeleverans. Lösningen skräddarsys efter lokala geologiska förutsättningar och är därför möjlig att installera nästan överallt i Sverige.

Anders Jönsson sticker inte under stol med att just kostnadsreduktionen var den tyngst vägande faktorn, men tillstår att de miljömässiga fördelarna är glädjande.

– Att kunna främja utvecklingen av förnybara energilösningar känns jättebra. Ekonomin är det avgörande, men att även få de här positiva miljöaspekterna är ju det bästa av två världar.

Vana att fatta stora beslut

Föreningen är van vid att fatta stora och drastiska beslut.

– Bland annat bytte vi våra gamla oljehydralhissar mot nya mer energieffektiva för ett par år sedan. Där hade nog många andra bara renoverat.

En av anledningarna tror Anders Jönsson är styrelsens relativt unga ålder, samt att många av de aktiva medlemmarna kommer från Lunds Tekniska Högskola. Själv är han dock nationalekonom från Göteborgs Universitet, vilket hjälper honom värdera de ekonomiska perspektiven.

– Det innebär en kombination av teori och praktik, säger han.

Funderar på laddstolpar

Frida Olsson är kundansvarig på E.ON, och hon är mycket nöjd över projektet i Lund.

– Det här är precis ett sådant samarbete som vi söker. Där vi tillsammans med en ny kund tittar på just deras energisituation och baserat på den tar fram en skräddarsydd lösning som passar just dem. Det som är extra kul med Briljanten är att de är så nyfikna på nya lösningar och att de vågar ta beslut för att komma framåt.

Bergvärmen ska vara på plats innan årsskiftet, men föreningen diskuterar även ytterligare lösningar med E.ON.

– Vi funderar på att installera en laddstolpe för elbilar. Varför inte passa på? Vi vill skapa förutsättningar för människor att kanske köpa en elbil, eller att vi samarbetar med en bilpool och har en elbil stående på parkeringen som man kan boka.

Så här fungerar geoenergi