ANNONS FRÅN COBHAM GAISLER

Cobham Gaisler erövrar solsystemet

Där andra bolag går under devisen “Think global – act local” så jobbar Cobham Gaisler lite större än så. Företaget satsar på att det de utvecklar för att användas i rymden, också ska vara till nytta och gagna mänskligheten här nere på jorden. Med andra ord ”Think on a solar system scale – act local”.

Publicerad Uppdaterad

Hälften av all rymdindustri i Sverige hittar man idag i Göteborg och ett av de framgångsrika bolagen är Cobham Gaisler.

Företaget är en världsledande global teknik- och serviceinnovatör samt leverantör som tillhandahåller helhetslösningar för den mest utmanande och extrema miljön man kan tänka sig: rymden. Organisationen är internationell och i kundkatalogen hittar man de stora jättarna som NASA och Europeiska Rymdstyrelsen ESA. Utvecklingen av feltoleranta processorer och datorarkitektur som används i rymdteknologi ligger redan långt framme, men Cobham Gaisler vill fortsätta utöka och vara med när större delar av vårt solsystem ska utforskas. 

Cobham Gaisler anställer Computer Architect och ASIC/FPGA Engineer. For English: follow links.

Den teknologi företaget utvecklar ska till slut användas i rymdfarkoster och när man arbetar med komponenter och system som ska ut i rymden, så finns det inget utrymme för fel. Slutprodukten måste vara felfri, men vägen dit kräver en hel del utrymme för att testa och utveckla nya och smarta lösningar så att det man till slut skickar ut i solsystemet verkligen fungerar.

I praktiken innebär det att de anställda på Cobham Gaisler är med från ax till limpa och har övergripande ansvar över hela processen. Helhetsbilden av projekten är viktigt att ha med sig när det man arbetar med ska användas i så pass komplexa situationer och miljöer som ligger utanför vår egen atmosfär, där bland annat kosmisk strålning är en dominerande utmaning.

Även om mycket av det företaget arbetar med ska ut i rymden, och användas för att utforska vårt solsystem, ser företaget ändå att de produkter, och det arbete de gör, också kan användas till att förbättra livet här på jorden. Med hjälp av satellitövervakning finns möjligheten att observera vår planet från rymden för att sedan verkställa åtgärder nere på jorden för att motverka exempelvis klimatkrisen.

- Man ska kunna nyttja rymden för att hjälpa människor. Det man kan observera från rymden blir allt mer intressant och viktigt för det som händer på jorden, säger Sandi Habinc, vd på Cobham Gaisler och fortsätter;

- Rymdbranschen i sig förändras mycket just nu. I dagsläget är det två olika tendenser som dominerar marknaden; det traditionella sättet med färre, stora och dyra satelliter med lång livslängd, eller det nya med många fler, mindre och billigare satelliter med kortare livslängd.

Utmaningen för Cobham Gaisler är att företaget ska tillhandahålla produkter för båda dessa helt olika marknader och ekonomiska förutsättningar fast det i grunden handlar om samma sorts miljöer i rymden. I dagsläget har företaget 35 anställda i Göteborg, men satsar nu på att utöka personalstyrkan ytterligare.

Just nu söker Cobham Gaisler i samarbete med Intenso Teknikrekrytering:

Computer Architect

ASIC/FPGA Engineer