ANNONS FRÅN KRAFTRINGEN

CITyFiED rustar Europa för hållbart boende

Det finns många äldre bostadsområden med behov av energieffektivisering. Det svenska energibolaget Kraftringen ska i EU-projektet CITyFiED bidra med sina kunskaper för att skapa ett hållbarare Europa.

Publicerad Uppdaterad

Äldre bostadsområden, byggda med äldre tekniker, är inte energieffektiva med dagens mått mätt. De belastar därmed miljön mer än vad nybyggda hus gör. EU har därför lanserat projektet CITyFiED, vars totala projektbudget ligger på 49 miljoner euro. Målet är att se över hur äldre bostadsområden kan göras mer energieffektiva och möta de energikrav som gäller för nybyggnation.

Kraftringen i centrum
Tre demoområden har valts ut, varav det ena är 70-talsområdet Linero i Lund. Här har 16 fastigheter med totalt 379 lägenheter rustats upp för att både minska miljöpåverkan och öka boendekomforten. Det svenska energibolaget Kraftringen deltar i projektet tillsammans med Lunds kommun, Lunds Kommuns Fastighetsbolag och Svenska Miljöinstitutet. Kraftringen har utvecklat de tekniska lösningar som framtidssäkrar stadsdelen, exempelvis genom att förse Linero med fossilfri fjärrvärme. Det går hand i hand med Kraftringens egna mål om att all produktion av fjärrvärme ska vara helt fossilbränslefri 2020.

–  Vår roll i projektet är att hitta sätt att hjälpa fastighetsägaren genom smarta lösningar som minskar områdets energianvändning. Vi ser till att energin som används är förnybar i mesta möjliga mån och att styrningen av fjärrvärmen är smart. Dessutom har vi effektiviserat elnätet genom att installera nya elmätare och avancerad mätteknik för feldetektering med målet att avhjälpa fel innan de uppträder, berättar Liisa Fransson, forsknings- och utvecklingsansvarig hos Kraftringen.

Bidrar med kunskap till hela Europa
Ett annat viktigt steg är att installera lokal produktion av förnybar energi. Fastigheter som har ett större energibehov, exempelvis därför att det finns en tvättstuga i huset, har utrustats med solceller.

– Vi övervakar samtidigt hur nätet påverkas av installationen av solceller. De kunskaper som vi får genom arbetet med CITyFiED hjälper oss när vi i framtiden ska dimensionera elnät, säger Liisa Fransson.

Nyligen tilldelades CityFIED utmärkelsen Smart 50 Awards med motiveringen att projektet leder vägen för smarta städer. Förutom Lund deltar också demoområdena Laguna de duero i Spanien och turkiska Soma. Ytterligare 40 städer följer projektet på nära håll. Tanken är att kunskaperna från de tre sinsemellan olika demoområdena ska korsbefrukta varandra och bidra till utvecklingen av smartare städer: 

– Syftet är att kunskaperna från CITyFiED-projektet ska spridas i Europa och komma fler till gagn. Vi ska vara ett föredöme. Det är spännande att få möjligheten att jobba i den kontexten och fundera på vad som händer i nästa steg, hur lösningarna kommer att användas i framtiden och hur Kraftringen bidrar till att minska energianvändningen i Europa, avslutar Liisa Fransson.

Om Kraftringen

Kraftringen är ett energibolag med ambitionen att leda utvecklingen av framtidens energi. Vi tar ansvar för att använda naturresurser så effektivt som möjligt genom att fokusera på lokala energilösningar som både skapar stora miljövinster och bidrar till en hållbar tillväxt i regionen. Kraftringen ägs av kommunerna Lund, Eslöv, Hörby och Lomma och har cirka 260 000 energikunder och runt 500 medarbetare. 

Läs mer här