ANNONS FRÅN CHALMERS SMART INDUSTRY INNOVATION LAB

Chalmers skapar digital innovation tillsammans med industrin

Åsa Fast-Berglund. Titel: Docent vid Chalmers avdelningen produktionssystem på institutionen för industri­ och materialvetenskap, Chalmers tekniska högskola. Utbildning: Master inom Logistisk och IT från Chalmers 2005. Disputerade 2012 inom automationsnivåer på avdelningen produktionssystem på Chalmers. Vilken är din favoritinnovation? (Med risk för att låta gammal men...) Bärbar dator (underlättar dagliga arbetet väldigt mycket). Johan Stahre. Titel: Professor och chef för avdelningen produktionssystem på institutionen för industri­ och materialvetenskap, Chalmers tekniska högskola. Utbildning: Civilingenjör i Maskinteknik från Linköping. Doktorerade i automatisering och produktion på Chalmers, 1995. Vilken är din favoritinnovation? iPhone, förstås. Foto: Julia Sjöberg

Industrin och akademin möts i Chalmers Smart Industry Innovation Lab. – Det är bara tillsammans som vi kan ta stora kliv framåt, säger professor Johan Stahre, chef för avdelningen produktionssystem på Chalmers i Göteborg.

Publicerad Uppdaterad

Produktion är ett styrkeområde på Chalmers och man förser svensk industri med såväl ingenjörer som forskningsresultat. När digitalisering snabbt blivit en avgörande konkurrensfaktor för industrin så har Chalmers byggt en avancerad testbädd för digitaliserad och smart produktion dit alla är välkomna.

– Vår forskning och utbildning inom industriell digitalisering i Chalmers Smart Industry Innovation Lab har ökat kraftigt. Vi har haft fantastisk hjälp av Ericsson, SKF, Volvo, SAAB, Scania och många mindre företag, säger docent Åsa FastBerglund på avdelningen för produktionssystem.

Chalmers labsatsning för framtidens digitaliserade produktion hittar man i det snabbt växande området Lindholmen Science Park i Göteborg. Hit har hundratals industriföretag flyttat och här arbetar, forskar och studerar idag över 20 000 personer.

– Det är otroligt spännande att finnas mitt i en smältdegel för industriell utveckling. För att möta behoven flyttar vi snart in i nya lokaler. Vi tredubblar faktiskt vår yta för forskning, utbildning, innovation och demonstration, säger Johan Stahre.

Docent Åsa FastBerglund berättar hur viktigt industrisamarbetet är, inte bara med storindustrin utan även med mindre företag. De kan använda labbet hon byggt upp som testbädd för att prova nya produkter eller tekniska system. Det kan också komma gymnasieelever eller skolklasser som vill se hur spännande tillverkningsindustrin kan vara.

– Hos oss kan man få röra vid robotar som samarbetar med människor och uppleva nästa generations dator kommunikation, 5G. Man kan få testa väldigt realistiska VRmiljöer där man byggt upp framtidens arbetsplatser och fabriker. Vi jobbar också med datamoln och ”big data” för underhåll av smarta tekniska system.

På frågan om bara Göteborgsföretag är välkomna att utnyttja forsknings och utbildningsmiljön, svarar professor Johan Stahre att Chalmers vill att laboratoriet skall vara en stark plattform för regional industri, samtidigt som man är del av den nationella testbädden för produktion, ett nätverk som utvecklas av innovationsprogrammet Produktion2030 och innovationsmyndigheten Vinnova.

– Vi är även uppkopplade internationellt och är en nod i EUkommissionens nätverk av europeiska testbäddar för smart industri. Det är ett enormt intresse för industriell

digitalisering i hela världen just nu. Vi hoppas kunna vara en av de ledande aktörerna i både Sverige och Europa.

Enligt professor Johan Stahre är smart industri något som intresserar många studenter. Han berättar att man får frågor från internationella studenter om utbildningar inom industri 4.0 och industriell digitalisering.

– Det kan vara avgörande för om de skall välja att flytta till Göteborg. Vi har också startat en managementutbildning om smart industri, dit företag kan skicka sina digitaliseringsledare för att snabbt förstå utvecklingen som pågår. Vi vill ge så många som möjligt tillfälle att snabbt ta till sig nya digitala arbetssätt. Den globala konkurrensen är knivskarp, avslutar han.

OM CHALMERS SMART INDUSTRY INNOVATION LAB

Chalmers Smart Industry Innovation Lab är en innovationsmiljö och testbädd för digitalisering som skall öka hastigheten i den svenska industrins digitalisering. Målsättningen är en plattform för forskning, innovation, demonstration, utbildning och träning inriktad mot s.k. smart industri. Labbet skall vara en öppen plattform för stora och små företag, men även för samhället i övrigt. Detta ger industri och samhälle tillgång till en mötesplats och kompetens från Chalmers tekniska högskola.