ANNONS FRÅN KRAFTRINGEN

Brunnshög – en glimt av framtiden

Magnus Hjern programchef för Hållbara städer, Kraftringen. Foto: Sandra Henningsson
Powerhus som drivs av solceller.

I Lund byggs just nu den uppmärksammade stadsdelen Brunnshög, en förhandstitt på framtidens miljölösningar – redan i dag. Här breder Kraftringens lågtemperaturnät ut sig likt en ryggrad genom stadsdelen.

Publicerad Uppdaterad

”Här växer framtiden” – så lyder Lunds kommuns slogan för den nya stadsdelen Brunnshög. Det är ord som kommer till sin rätta när man gräver djupare i vad utvecklingen av Brunnshög faktiskt innebär. Den centrala nerven som löper genom hela planeringen är hållbarhet och där spelar energibolaget Kraftringen en avgörande roll.

– Ambitionen med Brunnshög är att balansera den goda jorden och främja hållbarhet i sättet vi lever och konsumerar. Vi ser oss som en möjliggörare för allt det här, förklarar Magnus Hjern, programchef för Hållbara städer vid Kraftringen.

Kärnan i Kraftringens arbete är närheten till de forskningsanläggningar som dominerar området (MAX IV och ESS). Den överskottsenergi som dessa genererar använder Kraftringen till närproducerad värme som sedan kan distribueras ut i världens största lågtemperaturnät för fjärrvärme:

– Stadsdelen uppförs med den senaste byggtekniken. Det innebär att den är så pass energieffektiv att det inte krävs någon hög värme för uppvärmningen. Den mesta energin går istället åt till att värma varmvatten. En fördel med den lågtempererade fjärrvärmen utöver den hållbarhetsmässiga är att det innebär en mycket prisvärd produkt, säger Magnus Hjern.

I takt med att Brunnshög växer fram kommer Kraftringen att använda värmen till nya och innovativa applikationer:

– Vi kommer bland annat att bygga ett markvärmesystem för att värma hållplatserna till den nya spårvägen och två torg. Det innebär en lägre kostnad för snöröjning och vi undanröjer risken med att folk halkar och slår sig – helt enkelt ökad trivsel och social hållbarhet. Ytterligare en applikation man kan tänka sig är värme till stadsnära odling, både uppvärmda fiskodlingar och växthus.

Innovationsprojektet rör inte bara applikationerna utan det är lika mycket ett projekt som undersöker nya affärsmodeller för energibranschen.

– På sikt kan kommersiella fastigheter sälja överskottsvärme till oss. I Brunnshög kopplar vi samman den närproducerade värmen med vårt stora, fossilfria fjärrvärmenät så att vi kan balansera produktionen när forskningsanläggningarna inte används. Vi bygger med andra ord in en redundans i systemet, säger Magnus Hjern.

Han menar att det handlar om att hitta nya vägar för att nå hållbarhetmål och samtidigt möta konsumenternas önskemål:

– Hela energimarknaden håller på att förändras i grunden. Kunderna har allt högre krav på att få veta vad bolaget står för innan de köper något. Att ha ett hållbart fotavtryck är nödvändigt om man ska vara med i den omställningen. Här vill vi inte bara vara med på resan utan vi vill också leda utvecklingen.

I slutändan, avslutar Magnus Hjern, kommer Brunnshög också att bana vägen för liknande lösningar på andra platser:

– De lösningar vi testar i Brunnshög passar inte överallt men grundtanken gör det: lokal energiproduktion som fungerar ihop med dagens befintliga system. Att utnyttja lokala värmeöverskott kommer att vara en väldigt attraktiv lösning i framtiden.

Läs mer om projektet här: www.kraftringen.se