ANNONS FRÅN CHROMAFORA

Banbrytande teknik för rening av vatten

Henrik Rundgren, vd och Mats-Johan Rostmark, avdelningschef för flytande avfall. Foto: Adrian Beck

Det svenska startup-bolaget Chromafora erbjuder en unik metod för att selektivt avlägsna upplösta tungmetaller från vatten och syror. Den innovativa tekniken Selmext möjliggör kostnadsbesparingar och en mer hållbar vattenrening.

Publicerad Uppdaterad

Choromafora grundades av ett team forskare och ingenjörer 2010. Fyra år senare införde bolaget ett samarbete med Ragn-Sells, sverigeledande kompetensföretag inom återvinning och miljö. 

–Ragn-Sells är delägare i Chromafora och vi har under de senaste åren utvecklat vårt samarbete, bland annat riktat till Ragn-Sells toppmoderna kretsloppsanläggning Högbytorp, säger Henrik Rundgren, vd på Chromafora.

Bolagets teknologi Selmext är flexibel och kan användas i kombination med andra tekniker, eller för sig. 

–Vi arbetar brett mot bland annat den metallurgiska industrin, gruvindustrin och energisektorn. Det finns ett flertal branscher som har liknande problem med tungmetaller, vilka behöver hanteras på ett bra och miljövänligt sätt, säger Henrik Rundgren.

Vid anläggningen arbetar vi aktivt för att komma ner på molekylnivå i avfallshanteringen.

Chromaforas teknik skapar stora möjligheter till kostnadseffektiv rening av vatten och Selmext minskar även deponibehovet av miljöfarligt avfall. Det uppnås genom en hög selektiv separation av tungmetaller i avloppsströmmar och minskar slambildning från till exempel industrin och gruvnäringen.

–I längden innebär den höga selektiviteten mellan metallerna att till exempel Ragn-Sells har möjlighet att kunna omvandla avfall till resurser. Vattnet blir rent, tungmetallerna går tillbaka in i produktionen och även kemikalierna återvinns i vår process, säger Henrik Rundgren.

Henrik Rungren liknar hantering av slam vid en fisketur. Selmext fiskar med krok bara efter tungmetaller, medan tekniker som till exempel omvänd osmos eller kalk slänger i ett nät för att fånga upp alla ”fiskar”. Detta görs storleksoberoende, men inte selektivt:

–En teknik som omvänd osmos är dyr och kräver mycket underhåll, dessutom bildas cirka 30 procent farligt restavfall (om det finns tungmetaller i vätskan). Med vår teknik kan vi selektera bort tungmetallerna. På så sätt skapas mindre slam och hela processen blir effektiv.

Mats-Johan Rostmark, avdelningschef för flytande avfall på Högbytorp, ser stora fördelar med installationen av Selmext. Tack vare tekniken kan de öka reningsgraden i anläggningen utan att investera i ny hårdvara. Selmext kommer bli ytterligare ett verktyg i deras verktygslåda och ger möjlighet att erbjuda mer kundanpassade lösningar:

–Vid anläggningen arbetar vi aktivt för att komma ner på molekylnivå i avfallshanteringen. Tack vare Chromaforas teknik, kan vi selektivt plocka ut tungmetallerna.

Att tänka utanför boxen och utveckla nya alternativ till traditionell teknik för avfallshantering, är ett steg i rätt riktning, säger Mats-Johan Rostmark:

–Energieffektivisering och resursutnyttjande är något som hela avfallsbranschen strävar efter. Tack vare samarbetet med Chromafora, har vi möjlighet att i framtiden stänga loopen och bidra till ett cirkulärt samhälle, där strävan att avfallet skall ses som en resurs istället för ett avfall, avslutar han.
Läs mer om företaget.