ANNONS FRÅN SVENSK BYGGTJÄNST

Balkongbyggen saknar tydliga regler

– Ingen vet riktigt hur kraven ser ut. Därmed tvingas byggbolagen lägga oerhört mycket tid på diskussioner kring vilka nivåer som gäller och vad man har att förhålla sig till, säger Katarina Ljungquist som är en av författarna till rapporten.

Regelverket för byggande av balkonger är otydligt när det kommer till krav på tillgänglighet och fuktsäkring. Det fastslår en rapport som kommer med flera nya lösningar.

Publicerad Senast uppdaterad

Tillgängligheten i svenska bostäder blir allt bättre. Men ibland krockar kraven på tillgänglighet med andra behov, exempelvis fuktsäkerhet vid nyproduktion av byggnader. Det har lett till att läckage vid dörrar till entréer, balkonger och terrasser har ökat. Något som syns framförallt i antalet garantiskador i projekten.

Oklara krav skapar problem

Rapporten ”Tillgänglighet och fuktsäkerhet” av Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond, har tagit sig an detta och pekar på olika lösningar som ska tillgodose både tillgänglighetskraven och behoven av fuktsäkerhet.

Redan i dag finns en hel del fungerande lösningar. Enligt rapporten går det att bygga dörrar till både entréer och terrasser utan att få bekymmer.

Med balkonger är det värre. Problemen uppstår framförallt på grund av oklarheter kring vad som gäller i fråga om nivåskillnad mellan balkongplatta och golvet i bostaden.

– Ingen vet riktigt hur kraven ser ut. Därmed tvingas byggbolagen lägga oerhört mycket tid på diskussioner kring vilka nivåer som gäller och vad man har att förhålla sig till, säger Katarina Ljungquist som är en av författarna till rapporten.

En av orsakerna, menar hon, är att Boverkets byggregler (BBR) saknar tydliga angivelser. I stället använder sig många av handboken Bygg ikapp, men det kan ändå skilja mellan hur kommuner och sakkunniga vill ha det, menar hon.

Kunde enas snabbt

Tillsammans med sakkunniga i en referensgrupp har man gått igenom tillgängliga lösningar för att se vilka som bäst svarar mot de olika kraven.

I fråga om terrass och entré kunde man enas ganska snabbt om vilken variant som fungerar bäst. Balkongdörrarna däremot, krävde längre diskussioner.

Två typer av tröskellösningar har nu tagits fram och ska testas för både tillgänglighet och fuktsäkerhet. Förhoppningen är att branschen slutligen ska kunna enas om en "Best practice".

– ­Det handlar om att kunna kompromissa om både fuktsäkerhet och tillgänglighet, och med de lösningar som nu tagits fram skulle man kunna tillgodose båda kraven, säger Katarina Ljungquist

I rapporten lyfter man särskilt två önskemål: BBR behöver bli tydligare i fråga om nivåskillnader och det behöver bli tydligare att byggreglerna faktiskt ofta uppfylls med bland annat ramper och kilar, vilket inte alltid accepteras av kommunerna.

För att klara både tillgänglighet och fuktsäkerhet anger rapporten bland annat följande framgångsfaktorer:

  • Var noga med att klargöra vad som krävs från kommun och tillgänglighetssakkunnig från början.
  • Se till så att granskning och kommunikation sker mellan olika discipliner, både i projekterings- och produktionsskedet.
  • Gör utförliga kravspecifikationer exempelvis för dörrleverantörer så att tröskelkomponenten blir så höjdeffektiv som möjligt.

Här kan du ladda ned rapporten.

Håll dig uppdaterad!

Med Omvärldsbevakning från Svensk Byggtjänst kan du känna dig trygg med att du alltid får rätt information och kunskap om lagar, regler och ny teknik i rätt tid.

Vår redaktion går igenom över 350 källor, analyserar och paketerar dagligen nyheter om lagar, regler, standarder och ny teknik som berör ditt verksamhetsområde. Läs mer om oss här