ANNONS FRÅN NCAB GROUP

Avancerade mönsterkort kräver smarta val

Chris Nuttall, Chief Operations Officer på NCAB Group, förklarar att NCAB undersöker alla aspekter grundligt för att en fabrik ska ses som lämplig för högteknologisk tillverkning.

Mer avancerade elektronikprodukter i kombination med att produkterna krymper, gör att det i dag ställs högre krav på mönsterkorten.

Publicerad Uppdaterad

Utvecklingen går mot att kunderna kräver allt fler elektroniska funktioner i allt mindre produkter. Detta leder till att mindre komponenter måste användas och att allt även måste placeras tätare ihop på mönsterkortet. Den allt mer avancerade elektroniken är anledningen till att det blir vanligare med avancerade mönsterkort, där det krävs att man går över till så kallade HDI-lösningar (HDI = High Density Interconnect) med fler antal lager, smalare ledare/isolation och där man väljer att använda sig av laserborrade mikrovior eftersom normala genomgående vior helt enkelt inte får plats.

Det är också vanligt att man inför olika nivåer av begravda vior för att kunna underlätta dragningen av signalerna och för att frigöra mer yta på de krympande ytterlagren. Både det ökade antalet lager och tekniken med mikrovior resulterar också i att man måste använda tunnare prepreg och kärnor än med traditionellt byggda kort.

– När allt miniatyriseras ställs också mycket högre krav på produktionsutrustningen hos mönsterkortfabrikerna. Även om många steg i produktionen av HDI-kort liknar de som används för att tillverka traditionella kort, så krävs det en helt annan maskinpark för att kunna uppnå de små geometrierna som behövs, berättar Kenneth Jonsson, teknisk chef på NCAB Group i Sverige.

Chris Nuttall, Chief Operations Officer på NCAB Group, förklarar att NCAB undersöker alla aspekter grundligt för att en fabrik ska ses som lämplig för högteknologisk tillverkning. Som han uttrycker det handlar det om att lyfta på motorhuven och undersöka bilen innan man köper den.

– Om en fabrik säger att de har laserborrmaskiner och därför klarar av att göra high-tech-mönsterkort är det lite som att säga att någon automatiskt blir en ny Michelangelo bara för att han har fått en hammare och mejsel.

I dagsläget används elva olika fabriker i Kina och Europa för HDI-tillverkning åt NCAB:s kunder.

– Vi lyssnar på våra kunder och anpassar oss efter deras behov. Vår strategi är att hitta rätt fabrik för det specifika projektet, beroende på dess komplexitet, volym och andra krav och vi strävar alltid efter fler än ett alternativ, fortsätter Chris Nuttall.

Ytterligare en aspekt att prioritera när det gäller avancerade kort är själva designen. Marginalerna är små kring sådant som till exempel ledarbredder, isolationsavstånd mellan kopparytor, impedanskrav och hålstorlekar kontra annularringar. Allt detta ställer höga krav på den som gör layouten.

– Fördelen med att vända sig till oss på NCAB Group är att vi har kunskap om både design och tillverkning av mönsterkort. Vi vet vad fabrikerna behöver för att få till stånd en bra leverans av en bra produkt, i rätt tid. Vi vet hur man designar kort för att få de bästa förutsättningarna för en hög yield och högkvalitativa slutprodukter, säger Chris Nuttall.