ANNONS FRÅN FÖRSÄKRINGSKASSAN

Avancerad teknik bakom det till synes enkla

Frode Randers är IT-arkitekt på Försäkringskassans IT-avdelning.

Det är allt från nyblivna föräldrar till äldre som kan behöva vända sig till Försäkringskassans sajt. Därför har myndigheten arbetat hårt för att göra den lättillgänglig – och man har dessutom blivit prisad på kuppen.

Publicerad Uppdaterad

Försäkringskassans webbplats är välbesökt och viktig för många svenskar. Webbplatsen har fått utmärkelsen ”Sveriges bästa myndighetssajt” två gånger, 2017 och 2019, samt ”Sveriges bästa sajt” 2017.

– Den är lätt att använda och översiktlig, vilket är viktigt då det är många som är inne på vår sajt. Regelverket kring alla ersättningar vi har är komplext, men vi har lyckats göra det tydligt och förståeligt. Det är några av anledningarna till att vi fått utmärkelserna, säger Alexandra Eriksson, systemutvecklare på Försäkringskassans IT-avdelning.

Så använder de tekniken

Myndighetens webbplats må vara enkel och lättnavigerad, men arbetet bakom innefattar såväl avancerad teknik som enorma system.

– Vi studerar exempelvis hur vi kan använda artificiell intelligens genom exempelvis machine learning, bland annat till att avidentifiera data för att få bort känslig information ur dokument. Vi använder till exempel AI som ett stöd i handläggningen för att sammanställa och identifiera viktig information i olika informationsmängder i exempelvis bilder och textdokument, säger Alexandra Eriksson.

En annan teknik som Försäkringskassan använder är containerteknik.

– Det handlar om microservice-arkitektur och mönster och innebär att delarna är mindre enheter som kan stå på egna ben. Det har lett till att vi kan tillämpa ett agilt synsätt i utvecklingsprocesser och låta utvecklingsteamen ta egna beslut hur man löser sin uppgift, säger Frode Randers, IT-arkitekt på Försäkringskassans IT-avdelning.

Många fördelar med arbetsplatsen

Försäkringskassans IT-avdelning hanterar komplexa system, mängder med meddelanden och utskick – och måste förutom att möta verksamhetens behov – även vara beredd på att genomföra stora förändringar när regering, departement och lagar justerar villkoren för hur vi tillämpar socialförsäkringen.

– En ny regering kan till exempel besluta om en ny förmån och då måste vi göra åtgärder långt in i IT-miljön. Därför är det så spännande att arbeta här, men det är också en utmaning. Många medborgare lever på ersättningarna och om utbetalningen uteblir kan det få allvarliga konsekvenser, säger Frode Randers.

Även Alexandra Eriksson lyfter spänningen i arbetet samt variationsmöjligheterna.

– Det är lätt att byta avdelning eller ansvarsområde om man vill testa något nytt. Jag kom till Försäkringskassan 2014 direkt från skolan och har redan hunnit att prova på mycket, tack vare att mina chefer varit lyhörda. Sedan finns det andra trevliga aspekter med att jobba statligt, som friskvårdstimme och många semesterdagar vilket gör det enklare att kombinera arbete och fritid.

Om Försäkringskassan:

Försäkringskassans IT-avdelning består av cirka 1 050 anställda och har verksamhet i Kalix, Luleå, Sundsvall, Söderhamn, Stockholm, Göteborg och Karlskrona. Några av Försäkringskassans IT-avdelnings uppdrag är:

  • leverans av IT-utveckling och IT-tjänster
  • drift och underhåll av IT-tjänster
  • IT-arkitektur
  • IT-säkerhet
  • att utveckla, förvalta, följa upp och besluta om stödprocesser, metoder, modeller och verktyg inom dessa områden
  • att leverera IT-tjänster till Pensionsmyndigheten och andra partner.

Läs mer här