ANNONS FRÅN ABB

Att vara en del av Sveriges största industrisatsningar genom tiderna

Genom att använda plattformen ABB Ability™ 800xA tillsammans med system för Advanced Process Control (APC) så kan de olika delarna av processen samverka. På så sätt kan man både övervaka och styra de olika processerna genom en och samma plattform.

I Timrå, norr om Sundsvall, ligger massabruket SCA Östrand. Ett bruk vars ledning satsar stort både på teknik och på personal, och som sedan starten i juni förra året har skapat en fabrik i världsklass. Nu tar SCA nästa steg och satsar på en lösning med ett helt nytt automationssystem, något som förbättrar både produktion och arbetsmiljön för de anställda.

Publicerad Uppdaterad

SCA Östrand är känt bland annat för att ha den största produktionslinjen i världen för blekt barrsulfatmassa, och är en av de största satsningarna som gjorts i svensk industri. Verksamheten ställer höga krav på att olika delar i processen ska fungera smidigt, effektivt och utan problem. För att uppnå så hög produktivitet som möjligt är det viktigt att få en helhetsbild över hur dessa olika delar verkar och samverkar. Därför styrs alla processer numera helt genom en automationsplattform med gemensam standard. Den digitala lösningen har levererats av ABB som bidragit med både nytt styrsystem och ny driftcentral. En satsning som krävs för att uppnå målet om att inom en snar framtid kunna producera en miljon årston barrsulfatmassa.

Genom att använda plattformen ABB Ability™ 800xA tillsammans med system för Advanced Process Control (APC) så kan de olika delarna av processen samverka. På så sätt kan man både övervaka och styra de olika processerna genom en och samma plattform.

Läs mer om projektet här

Det finns flera stora vinster med detta sätt att arbeta. Med hjälp av plattformen kan man få den översikt och kontroll som krävs för att kunna se till att produktionen alltid kan hållas på samma höga nivå. Genom att få en samlad bild är det även lättare att se hur man presterar i förhållande till olika nyckeltal, och på så sätt få en bättre kontroll över sina marginaler.

Den nya fabriken och automationssystemet ger medarbetarna på fabriken bättre förutsättningar att göra ett bra jobb och skapar även möjligheter för en bättre arbetsmiljö. Bland annat finns nu en ny, gemensam driftcentral som gör att operatörer kan få bättre en bild av helheten och på så sätt kunna optimera olika delar av processen ännu mer. I den nya driftcentralen har man även tänkt på hur man kan skapa en bra arbetsmiljö och satsat extra på bland annat ergonomi och belysning.

ABB har en stor roll i satsningen. Det är med hjälp av deras  automationsplattform som denna lösning möjliggjorts. Det centrala kontrollrummet med ett gemensamt gränssnitt ger operatörer förutsättningar att kunna göra ett ännu bättre arbete samtidigt som det blivit en trivsam plats med god arbetsmiljö i fokus.

Läs mer om projektet och hur ABB:s teknik säkerställer maximal effekt