ANNONS FRÅN COMENTOR

Att utbyta erfarenheter driver vår kompetens framåt

Ola Örsmark, grundare och vd (t.v.) och Alexander Åström, systemsäkerhetsingenjör på Comentor (t.h.). Foto: Julia Sjöberg

Trygga miljöer där människor, fordon och maskiner kan samverka på ett säkert sätt. Det är Comentors vision, det nischade konsultbolaget vars team av ingenjörer skapar säkra lösningar för inbyggda system.

Publicerad Uppdaterad

Kontinuerligt samarbete är en viktig del i Comentors verksamhet. Varje fredag samlas konsulterna på kontoret för att jobba tillsammans.

– Som konsult på Comentor finns möjligheten att ingå i ett team, därför är det väldigt givande att regelbundet träffa sina konsultkollegor. Vi drar nytta av varandras kunskaper och diskuterar frågeställningar. Att utbyta erfarenheter driver vår kompetens framåt och ger samtidigt ett mervärde för kunden, berättar Alexander Åström, systemsäkerhetsingenjör på Comentor.

Alexander är specialistkonsult inom funktionell säkerhet. Han hjälper kunder med både tekniska problemställningar och att etablera arbetssätt för utveckling av säkerhetskritiska system.

– Mitt jobb handlar till stor del om att förstå och använda etablerade ingenjörsprinciper för analys, design och verifiering av säkerhetskritiska system, så en viktig del i att göra produkten säker är metodiken. Med förståelse för både metoder och produktutveckling kan man dessutom etablera effektiva arbetssätt.

Roligast är att sätta sig in i nya tekniker allt efter som branschen utvecklas, berättar Alexander.

– Det kommer hela tiden nya utmaningar. För säkerhetskritiska tillämpningar av elektroniska system finns standarder och direktiv, till exempel ISO 26262 för fordon och ISO 13849 för maskiner, och nya standarder tas fram för självkörande fordon och maskiner. När nya principer tillämpas är det viktigt att hitta det bästa arbetssättet beroende på sammanhanget hos kunden – och just den utmaningen är väldigt rolig.

Hos Comentor är kunskap ett värde som byggs målmedvetet. Det har gett resultat.

– Vi har arbetat med tydliga målsättningar sedan starten och med fokus på en teambyggande kultur. Genom att ha ett starkt team är vi mer än individer som har sitt kunnande att erbjuda. Idag håller vi till exempel externa, erfarenhetsbaserade utbildningar som ett sätt att dela med oss av vår kunskap, ett tydligt bevis för vår spetskompetens, berättar Ola Örsmark, grundare och vd på Comentor.

För att ytterligare stärka sin kompetens och aldrig sluta utvecklas deltar Comentor i olika forskningsprojekt.

– Vi har två pågående projekt; ett inom funktionssäkerhet och ett inom cybersecurity. Genom att delta i olika forskningsprojekt får vi en insyn i vad som sker i olika branscher. Med tanke på den digitala utvecklingen krävs det att vi hela tiden bygger upp ny kompetens som kan hjälpa till att göra system säkra och människor trygga, avslutar Alexander.

Om Comentor:

Comentor skapar säkra lösningar för inbyggda system där både teknik och arbetssätt spelar roll. Bolaget startade som ett av de första konsultbolagen i Sverige med fokus på funktionell säkerhet i fordon. Idag är Comentor ett etablerat kompetensbolag inom säkerhet för inbyggda system och jobbar branschöverskridande. De kombinerar lång erfarenhet med starkt teambyggande och kunskapsdelning. Comentors kunder är både tillverkare och leverantörer.

Läs mer på comentor.se