ANNONS FRÅN ATLAS COPCO

Atlas Copco utvecklar innovativ mjukvara för smarta industriverktyg

Mathias Carlsson, Projekt Manager R&D (vänster) och Mats Andersson, Business Manager, Atlas Copco. Foto: Emelie Fågelstedt

Atlas Copco är ett av Sveriges största industribolag med ett långt arv inom gruvindustri, industriteknik samt kompressor. Idag läggs allt större fokus på utvecklingen av smarta industriverktyg där integrerad mjukvara bidrar till en automatiserad industri med högre trygghet och effektiv datainsamling. Företagets smarta lösningar säljs idag till kunder i fler än 180 länder.

Publicerad Senast uppdaterad

- Vi jobbar väldigt kunddrivet med fokus på att leverera den bästa möjliga tekniken på marknaden. Alla verktyg till industrin innehåller både mjukvara och sensorteknik som utvecklas internt hos oss. De smarta verktygen bidrar med ökad precision samtidigt som information och kvalitetsuppföljningen läggs in i tekniken, förklarar Mathias Carlsson, Project Manager R&D, Atlas Copco.

Atlas Copco Industriteknik är ett av fyra affärsområden och tar fram både handhållna batteridrivna verktyg samt automatiserade fixturerade maskiner för montering i bland annat fordons- och flygplansindustrin. Inom monteringsområdet används verktygen i en rad olika industrier, med ett spann från att fästa de små skruvarna i en mobiltelefon till stora oljeplattformar ute till havs.

- Vi jobbar väldigt nära våra kunder för att förstå deras behov och bättre kunna utveckla lösningar för dem. Även våra mjukvaruutvecklare är regelbundet ute hos våra kunder i fabrikerna för att se hur tekniken fungerar i verkligheten. De insikterna tas sedan tillbaka till utvecklingsavdelningen, berättar Mats Andersson, Business Manager Market & Product Support, Atlas Copco.

Fordonsindustrin är en av de största kunderna som Atlas Copcos mjukvaruteam jobbar mot och var tredje bil i världen monteras idag med verktyg från företaget. Mathias Carlsson jobbar själv i ett team med sexton mjukvaruutvecklare som utvecklar mjukvaran i nästa generations batteriverktyg för bland annat fordonsindustrin.

- När det kommer till fordon får det inte gå fel, och säkerheten måste alltid ligga i centrum för att förhindra personskador. I våra verktyg har vi inbyggda sensorer som mäter av varje skruv under produktionen. Om ett problem uppstår med en bil går det att analysera den insamlade datan och se om andra bilar också har drabbats. Biltillverkarna kan följa upp om det beror på en särskild skruv, station samt under vilken tidpunkt det skett. På så vis levererar vi spårbarhet och trygghet till kunden direkt i verktygen, förklarar Mathias Carlsson.

Atlas Copco har idag cirka 34 000 anställda och på affärsområdet Industriteknik jobbar idag 6 500 personer globalt, varav drygt 500 på plats på huvudkontoret i Stockholm med övervägande fokus på R&D. Innovation värderas högt internt och R&D-avdelningen anordnar regelbundet interna innovationsdagar där alla medarbetare får möjlighet att utveckla och jobba med en egen idé under en till två dagar. De bästa idéerna tar man sedan vidare för att testa i produktutvecklingen.

- Våra kunder förväntar sig att vi ska leverera de mest innovativa lösningar och därför jobbar vi testdrivet med fokus på kundbehovet och kundnyttan. Vi har pågående utvecklingsprojekt inom AI, VR och big data, alltid med fokus på att öka våra kunders konkurrenskraft och effektivitet.

Just nu har våra utvecklingsteam fokus på trådlös teknik, batteriteknik och inbyggda system, och vi jobbar övervägande i C++ och C, berättar Mathias Carlsson.

Mycket av arbetet på Atlas Copco är projektbaserat, och hela teamen är med och följer produktionen ute hos kund. Medarbetare ges också möjlighet att resa och jobba från andra länder i perioder för att komma ännu närmare kundprojekten. Mats Andersson valde själv att basera sig i Shanghai under tre månader för att få ökad insikt vad som särskiljer bilindustrin i Asien jämfört med andra marknader och hur arbetet i fabrikerna fungerade.

- Genom att jobba både nära kunden och utvecklingsavdelningen går det att ta fram ny funktionalitet och bättre lösningar. Vi levererar inte bara smarta verktyg utan bidrar även med best practice-rekommendationer och effektiviseringstips till våra kunder. Det finns en styrka i att jobba i hela värdekedjan och att få se resultatet av det man jobbar med i skarpt läge, menar Mats Andersson.

Atlas Copco håller just nu på att rekrytera en rad olika tjänster till sin R&D-avdelning, varav flera inom mjukvaruutveckling. Tjänsterna innebär möjligheten att jobba ute på fält och nära kund, och att finnas med som länk mellan R&D, marknad och kundtjänst.

- Mjukvaruutveckling är det område som kommer att styra utvecklingen av Atlas Copco framåt. Vi har jobbat länge med mekaniken, och nu adderar vi det här lagret ytterligare. För mjukvaruingenjörer innebär det en möjlighet att komma in på ett av Sveriges största företag och verkligen påverka i en internationell miljö och med kunder över hela världen, avslutar Mathias Carlsson.

SE ALLA LEDIGA JOBB PÅ PÅ ATLAS COPCO
SE ÄVEN LEDIGA TJÄNSTER PUBLICERADE PÅ STACK OVERFLOW