ANNONS FRÅN VATTENFALL

Allt fler företag väljer Power-as-a-Service

Power-as-a-Service: Allt fler väljer högspänningsanläggningar och elektrifierade drivlinor som tjänst

Publicerad Uppdaterad

Majoriteten av alla verksamheter är idag helt beroende av en väl fungerande elförsörjning. Att själv upprätthålla en säker, modern och anpassningsbar elinfrastruktur såsom ställverk och transformatorer kräver dock både specialistkompetens och kapital. Power-as-a-Service, eller elkraft som tjänst, är en lösning som i praktiken innebär att allt ekonomiskt och funktionellt ansvar istället överlåts till ett företag som är specialiserat på elkraft.

Det svenska företaget AstaReal är ett av många företag som har valt att satsa på Power-as-a-Service. Företaget har utvecklat en mycket avancerad och unik teknologi för att odla mikroalger och utvinna astaxantin, en antioxidant med bevisade positiva hälsoeffekter. Hela processen ställer höga krav på bland annat kontrollerade temperaturer, anpassat ljus, kontinuerlig vatten- och luftcirkulation samt sterila miljöer.

– En säker och stabil elleverans är av yttersta vikt för oss. Med Power-as-a-Service kan vi känna oss trygga och undvika produktionsstopp om exempelvis ett elavbrott uppstår, berättar Thomas Sundström, underhållschef på AstaReal.

Vad är Power-as-a-Service?

Power-as-a-Service kan beskrivas som tjänstefiering av elkraft, en lösning som blir allt vanligare. En väl fungerande elförsörjning är för de allra flesta huvudanledningen att välja Power-as-a-Service. Att hålla sig ajour med uppdaterad teknik och miljövänliga lösningar blir ett allt viktigare konkurrensmedel men kräver kompetens, tid och kapital. Genom att välja Power-as-a-Service, tar istället ett specialiserat energibolag över helhetsansvaret för elanläggningens funktion och elsäkerhet samt alla investeringar.

För Åkers Sweden AB var en funktionslösning ett naturligt steg i utvecklingen när företaget stod inför en expansion.
 

– Eftersom teknikutvecklingen inom alla områden går fort, är det svårt att hålla upp vår egen kompetens inom elkraft. För oss är Power-as-a-Service ett bra koncept där vi får extern hjälp som bidrar till en stabil elanläggning, berättar Mattias Abrahamsson, underhållschef på Åkers Sweden AB.

Batterilager och laddlösningar en del av elektrifieringen

För att bromsa klimatförändringarna behöver fossila bränslen fasas ut, vilket innebär en satsning på elektrifiering. En storskalig elektrifiering kommer dock att innebära att högre effekt tas ut i våra elnät. En lösning för att motverka framtida kapacitetsbrister är att fördela energiuttaget jämnare över dygnet och undvika effekttoppar, till exempel med hjälp av batterilager och smarta laddlösningar.

Ett exempel är ett spännande forskningsprojekt där Boliden Bergsöe genom Power-as-a-Service får tillgång till ett batterilager som bland annat ska kostnadsoptimera genom att parera för spotpriset och elnätseffekten. Lösningen är också utrustad med datastyrning och förberedd inför övergång till elektrifieringen av den egna verksamheten.

– Batterier kommer att bli en viktig del i vårt arbete mot elektrifiering och energieffektivisering av vår verksamhet samtidigt som vi också skapar högre energisäkerhet för andra elkunder, menar Mats Gustavsson, energiansvarig inom Boliden.

Ett annat lyckat initiativ är Vattenfalls gemensamma testprojekt med LKAB där man bytt till en laddbar eldriven buss för att transportera gruvpersonalen i Malmberget och Kiruna till sina arbetsplatser. Satsningen har medfört fantastiska resultat: CO2-utsläppen har minskat med drygt 7 ton i månaden genom att använda en enda eldriven buss.

Intresserad av Power-as-a-Service? Läs mer och kontakta Vattenfall här.

Du kan även ladda hem Vattenfalls white paper om  Power-as-a-Service här.

Vad är Power-as-a-Service?

Power-as-a-Service kan beskrivas som tjänstefiering av elkraft. Enkelt förklarat handlar det om att flytta fokus från att köpa en produkt till att istället köpa en tjänst. Tjänstefiering är ett koncept som blir alltmer vanligt. Inom musik­, film­, data­ och mjukvarubranschen har det funnits i många år och är numera standard. Vanliga exempel är Spotify och Netflix där man har ersatt behovet att köpa CD­ och DVD­skivor med att få musik och film levererad som tjänst.

Genom att välja att högspänningsanläggningen såsom ställverk och transformatorer hanteras av ett specialiserat energibolag och övergå till Power-as­a­Service tar energibolaget över helhetsansvaret för elanläggningens funktion och elsäkerhet samt alla investeringar. Företaget köper istället elanläggningens funktion som en tjänst, där energibolaget säkerställer att elanläggningen fungerar optimalt utifrån verksamhetens specifika behov. Läs mer här