ANNONS FRÅN SKANSKA

”Alla ska vilja jobba i vår bransch”

Byggbranschen påverkar samhället till det bättre och erbjuder något för de flesta, oavsett bakgrund. Trots det har den svårt att attrahera vissa grupper. Detta måste förändras, menar Linn Areno, processledare på Skanska.

Publicerad Uppdaterad

Linn Areno har operativt ansvar för de programvaror och appar som stöttar bolagets entreprenadprocess – arbetsuppgifter som hon inte kunde föreställa sig när hon inledde sina studier.

– Jag trodde mitt kall var att rita hus, så jag pluggade till byggnadsingenjör med inriktning på arkitektur. När jag började arbeta på ett arkitektkontor insåg jag efter en tid att det inte var mitt kall ändå. Det var först när jag kom i kontakt med verksamhetsutvecklingsfrågor som jag förstod vad jag brann för.

Hon är tacksam över att ha sett byggbranschen från konsultsidan, men Linn Areno är samtidigt övertygad om att det är på ett storbolag hon hör hemma.

– Vi har en bredd av kompetenser här, vilket betyder att det aldrig är långt till att lära sig något nytt. Sedan är det något med svenska storbolag som attraherar mig. Det finns en kultur i väggarna och en historia man är stolt över. Skanska har också tydliga värderingar som är kärnan i verksamheten och som vi identifierar oss med och jobbar efter.

Trots att Linn Areno trivs i branschen finns det områden som måste förbättras, som att locka till sig olika typer av människor oavsett kön, ursprung och studiebakgrund.

– Ja, vi behöver fler kvinnor och det är svårt att hitta kvinnliga förebilder i branschen. Men, problemet är bredare än så. Alla ska vilja jobba i den här branschen. Hela landet är beroende av byggbranschen, men många upplever den tyvärr som tråkig och grå. Tillsammans måste vi göra den till den mest attraktiva bransch som finns.

Ett problem är att det finns fördomar om vad det innebär att jobba inom bygg. Dessa behöver utmanas och bemötas, menar Linn Areno.

– Du kan vara apputvecklare eller civilingenjör – det finns fortfarande något för dig. Eftersom jag själv är ingenjör ligger ingenjörskapet mig varmt om hjärtat, och jag önskar att fler ingenjörer sökte sig till branschen. De har ofta en kreativ ådra och är skolade i att det aldrig bara finns en lösning på ett problem.

Linn Areno vill också se att branschen lägger mer resurser på digitalisering.

– Jag brukar ofta diskutera kring att man inte har digitaliserat något bara för att man har flyttat pappersblanketten till ett dokument på datorn. Vi ligger långt ner i undersökningar över branscher som jobbar digitalt. Vi behöver fokusera ytterligare på digitalisering och nyttorna som kan åstadkommas, säger hon och avslutar:

– Därför är jag glad att vi har en digital styrka på Skanska och att vi vet hur vi ska ta oss framåt för att skapa bättre digitaliseringskedjor. Det gäller att vi alla tar bort gamla tankesätt gällande IT och istället pratar om nyttor och arbetssätt – det måste vara vårt fokus i digitaliseringseran.

Läs mer om Skanska här: www.skanska.se

FAKTA:

Skanska skapar hållbara lösningar inom bygg- och anläggning, infrastruktur, bostäder och kommersiella lokaler. Just nu driver vi tusentals projekt i Norden, Centraleuropa, UK och USA. Våra medarbetare bidrar till vår framgång och att vi idag är ett av världens största byggföretag. Vi är fler än 38 000 kunniga och passionerade medarbetare globalt, varav 9 000 finns i Sverige. Med utgångspunkt i våra starka värderingar utvecklar vi våra medarbetare och vår verksamhet.