ANNONS FRÅN VERIZON

5G skapar en snabb och säker framtid

Foto: iStock

Effektivitet, säkerhet och snabbhet. Den femte generationens mobilnät, 5G, erbjuder inte bara företag skräddarsydda och snabba lösningar; det ökar även säkerheten och produktionen.

Publicerad Uppdaterad

Läs mer: Sex experter svarar på frågor om 5G.   

5G bygger till viss del på sin föregångare, 4G, som bland annat gjorde det möjligt att smidigt ladda ner appar och strömma video.

– 5G kommer också att möjliggöra en massa nya typer av upplevelser för användarna. Dessutom kommer det att förändra en hel del för företag. 5G kan överföra data med mycket mindre fördröjning än 4G och kommer att kunna stödja många fler enheter. Det utvecklades också för att erbjuda bättre stöd för privata nätverk, säger Scott M. Lawrence, direktör vid telekommunikationsjätten Verizon.

Privata nät ger exklusiv tillgång

Privata 5G-nätverk spås revolutionera mobilnätet och hur det utnyttjas. Med ett privat 5G-nätverk har företaget exklusiv tillgång till nätverket som fungerar på den frekvensen. Det är en skillnad från exempelvis wifi, där alla använder en av två frekvenser - vilket kan leda till överbelastning eller störningar.

Affärsfördelarna med 5G-nätverk är många. Till exempel kan ett företag bygga ett nätverk utifrån sina applikationers behov och själva bestämma vilken prestanda man önskar. Det betyder också att nätverket är säkert och ägaren har full kontroll över vem som kan komma åt det.

Den sista pusselbiten är så kallad edge computing. Det kan användas för en applikation som baseras på artificiell intelligens (AI) och maskininlärning (ML) för att analysera videofilmer från exempelvis en tillverkningsprocess. Att snabbt kunna upptäcka ett problem och omedelbart vidta åtgärder kan vara avgörande.

Ett tydligt exempel är att företag kan förbättra arbetsmiljö och säkerhet. Många automatiskt styrda fordon (AGV) har för närvarande begränsad hastighet för att minimera risken för olyckor. Med den tillförlitlighet som ett privat 5G erbjuder i nästintill realtid kommer det att vara möjligt att öka hastigheten och därmed också produktiviteten. Tester med sensorer på fordon och AI/ML för att upptäcka eventuella faror och vidta åtgärder för att undvika incidenter har visat att femfaldiga ökningar kan vara möjliga utan att äventyra säkerheten.

– En annan faktor som kan påverka säkerheten är videoövervakning, men den har hittills begränsats av att någon aktivt måste titta på filmerna. Det kan vara orealistiskt på en stor arbetsplats med många potentiella faror. I stället har man undersökt incidenter i efterhand. Med privat 5G kan video överföras till en server på plats på millisekunder, analyseras automatiskt och rapportera avvikelser i tid för att förhindra olyckor, säger Scott M. Lawrence. 

OM VERIZON

Verizon Communications Inc. grundades år 2000 och är en av världens ledande leverantörer av teknik- och kommunikationstjänster. Men huvudkontor i New York City och med närvaro runtom i världen, genererade Verizon intäkter på över 133 miljarder dollar 2021. Företaget erbjuder röst-, data- och videotjänster och lösningar på sina prisbelönta nätverk och plattformar. Verizon var det första bolaget i världen att lansera kommersiell 5G för mobilitet, fast trådlös och mobil ”edge computing”. Verksamheten vänder sig mot både konsumenter och företag.

Allvarliga skador kan förhindras

På oljeriggar har 5G testats för att säkerställa att människor använder rätt skyddsutrustning. Till exempel; om en anställd tar av sig en av sina skyddshandskar, kan maskinen han arbetar med stoppas automatiskt, vilket kan förhindra allvarliga skador.

I den medicinska världen används samma teknik för att vägleda anställda när de ska sätta på sig avancerad skyddsutrustning. En AI/ML-driven assistent kan ge vägledning nästan i realtid och bekräfta att varje steg är korrekt genomfört. Samma teknik kan också tillämpas i en miljö där man monterar komplex utrustning. Istället för att kvalitetssäkringen ska ske efter monteringen kan den integreras genom hela produktionen. Om en operatör skulle missa ett steg eller göra en felaktig anslutning varnas de och ett fel förhindras. 

Det här är bara några exempel på hur privat 5G och edge computing kan bidra till att förbättra säkerheten. Det finns många, många fler.

– Från gruvdrift till hälsovård, tillverkning till detaljhandel, upptäcker företag att privat 5G kan hjälpa dem att lösa problem som tidigare var svåra att lösa. Möjligheterna är praktiskt taget obegränsade. säger Scott M. Lawrence.

Hundratals miljoner människor har redan 5G-täckning och den siffran växer snabbt. Med privat 5G behöver man inte ens vänta på att mobiloperatörerna ska bygga ut sina nätverk; så länge spektrumet är tillgängligt kan man själv välja tidpunkt. 

Läs mer: Sex experter svarar på frågor om 5G.   

VERIZON BUSINESS GROUP

Segmentet för trådlösa och fasta företag, små och medelstora företag, statliga företag, fasta grossister och Verizon Connect. Bolaget förändrar hur människor, företag och saker ansluter till varandra genom innovativa kommunikations- och tekniska lösningar, som att utnyttja kraften i 5G och MEC. Verizon tillhandahåller produkter och tjänster inom Säkerhet & Skydd, Internet & Nätverk, Röst & Samarbete, Contact Center & CX och IoT – allt skräddarsytt efter kundernas bransch, företagsstorlek och behov.

www,verizon.nl