ANNONS FRÅN KENTOR

4.0 på riktigt

Björn Leufstedt, rådgivare inom IoT och dataanalys, samt Victor Friberg, dataanalytiker.

IoT är en av digitaliseringsvågorna som möjliggör Industri 4.0 eller den datadrivna fabriken.

Publicerad Uppdaterad

Med IoT går det att skapa digitala avtryck i form av data som beskriver varje steg i tillverkningen. Men förmågan att skapa digitala avtryck är inte tillräckligt.

Det krävs fler förmågor för att nå hela vägen till den datadrivna fabriken.

Kentor/Sopra Steria är specialister på digital transformation och datadriven tillverkning. Vi träffar Björn Leufstedt, rådgivare inom IoT och dataanalys, samt Victor Friberg, dataanalytiker, för att prata om vad som krävs för datadriven tillverkning.

- I en tillverkningslinje är varje tillverkad enhet och varje steg i tillverkningen en potentiell källa till information. Utmaningen är att gå från potential till faktiska insikter som man i realtid kan agera på, menar Björn.

– Vi brukar tala om fyra grundläggande förmågor som en förutsättning för datadriven tillverkning. Det är först när alla förmågorna är på plats som riktigt värde uppstår, berättar Victor.

De fyra förmågorna är alla delar av en helhet som tillsammans ligger till grund för en effektiv, lönsam och datadriven tillverkning.

  1. Generera: Förmågan att skapa digitala avtryck i tillverkningen. Det är denna förmåga som möjliggörs av IoT.
  2. Lagra: IoT i en tillverkningslinje skapar Big Data i ordets rätta bemärkelse. Det krävs förmåga att samla in, strukturera och lagra all data som genereras.
  3. Analysera: Med all data samlad går det att med dataanalys skapa värdefulla insikter.
  4. Visualisera och Agera: Insikterna har inget värde om man inte också har förmåga att tillgängliggöra och agera på dem på rätt sätt och vid rätt tillfälle.

- Om IoT är digitaliseringsvågen som möjliggör förmågan att generera data så är molnet digitaliseringsvågen som möjliggör de övriga tre. För bara några år sedan krävdes stora investeringar i hårdvara och licenser. Idag behövs inga initiala investeringar, med molnet betalar du bara för den kapacitet du faktiskt använder. Det är nu realistiskt även för medelstora och mindre organisationer att bli data drivna tack vare molnet.

Kentor/Sopra Steria erbjuder en metod där man både skapar en långsiktig målbild för Industri 4.0 samtidigt som man identifierar de snabbvinnare som skapar omedelbart värde. Metoden bygger på ett agilt arbetssätt där varje litet steg är ett steg närmare målbilden, den datadrivna fabriken.

Fakta om Kentor

Kentor är en del av Sopra Steria, som är en av de ledande aktörerna inom digital transformation i Europa enligt Gartner. Koncernen har cirka 40 000 medarbetare i 20 länder och omsatte 3,7 miljarder Euro under 2016. I Sverige har man 375 konsulter med kontor i Stockholm, Göteborg och S:t Petersburg.