ANNONS FRÅN 33-LISTAN

33-listan utser Sveriges mest lovande teknikbolag

33-listan är en av Sveriges mest prestigefyllda tävlingar för unga teknikföretag.

Publicerad Uppdaterad

Den 16 maj hålls finalen på A house i Stockholm, men innan dess kommer 33-listan att ge sig ut på turné där nätverkande och olika föredrag står på schemat. I Uppsala kommer Christoffer Norman, Investment Manager på Northzone, att vara en av talarna.

33-listan har sedan starten 2008 listat 33 stycken av Sveriges hetaste unga teknikföretag. Listan sammanställs gemensamt av redaktionerna på Ny Teknik och Affärsvärlden. Årets upplaga kommer innan finalen i Stockholm ge sig ut på en turné runt hela landet och i Uppsala har Christoffer Norman, Investment Manager på Northzone, fått äran att berätta lite om sin resa.

Christoffer Norman är 30 år men har redan skaffat sig erfarenhet av både entreprenörskap och investeringar. Innan han började sin nuvarande tjänst jobbade han dryga fem år som operativ chef på ryska Avito – en av världens största köp- och säljsajter. Nu jobbar han på Northzone som investerar i teknikbolag i tidiga skeden. Var tredje eller fjärde år reser företaget en ny fond och letar efter nya, intressanta investeringsmöjligheter.

– Vi tittar på ett antal kriterier när vi utvärderar bolag. Bolaget ska attackera en stor marknad med ett innovativt kunderbjudande. Ofta är det en fördel med globala ambitioner - i många fall är Norden lite för litet om man vill bygga ett riktigt stort bolag. Men framför allt är det viktigt att hitta ett exceptionellt team. Har man ett bra team så kommer bolaget hela tiden att förändras och förbättras tills man förhoppningsvis hittar rätt, berättar Christoffer Norman.

Northzone har bland annat investerat i succéer som Klarna, Spotify (som var en av vinnarna av 33-listan 2010) och iZettle och har kontor i Stockholm, New York, London, och Oslo. I egenskap av investerare tillsammans med sin erfarenhet från entreprenörskap kommer Christoffer Norman att tala på 33-listans turné i Uppsala utifrån två olika perspektiv.

– Det ska bli väldigt kul att få vara där och träffa nya spännande företag! Jag tror att jag kan dela med mig av nyttiga erfarenheter från två olika perspektiv. Dels från det perspektivet att jag har varit med och drivit bolag själv och vad jag ser som framgångsrecept när det gäller att bygga bolag. Men jag har också ett perspektiv som investerare så förhoppningsvis kan jag bidra med lite av varje.

Med företag som exempelvis Spotify och Skype har Sverige en lång meritlista när det kommer till innovativa teknikföretag som har blivit stora globala aktörer. 33-listan kan vara med och bidra till ännu fler framgångssagor och gynnar både de medverkande företagen och branschen i stort, tycker Christoffer Norman.

– Jag tycker det är jättebra att det finns den här typen av listor och tävlingar. Det lockar investerare och medarbetare till många spännande företag samtidigt som man också kan få värdefull input på sina idéer i ett tidigt skede.

Är du intresserad av att lyssna på Christoffer i Uppsala eller gå på någon av de andra turnéstoppen? Anmäl dig kostnadsfritt här!

33-listan turné:
Malmö 13 april – Scandic Frimurarhotellet
Linköping 18 april – Nordic Choice Quality Hotel Ekoxen
Göteborg 19 april – Scandic Europa
Umeå 26 april – Scandic Plaza
Uppsala 27 april – Nordic Choice Clarion Hotel Gillet