Lista: Här är 2010-talets 15 viktigaste teknikhändelser

2019-12-27 06:00  

Elbilsboom, dataskydd och artificiell intelligens som förstår hur katter ser ut. 2010-talet har innehållit stora teknikskiften. Ny Teknik har valt ut de 15 viktigaste.

Ny Teknik redaktion

 
I juni 2013 svarar Edward Snowden på frågor i en live-chatt på The Guardian, någon vecka efter den första publiceringen i tidningen, där dokument som Snowden hade läckt var grunden. Foto: Kin Cheung
                          

1. Ett decennium med dataskydd: Snowden-läckan, Cambridge Analytica och gdpr

Vad: 6 juni 2013 publicerar The Guardian det första avslöjandet från dokument som Edward Snowden har läckt. Det blev starten på en lång rad avslöjanden om den massövervakning av elektronisk kommunikation som USA byggt upp efter 11 september-dåden.

Konsekvens: Massövervakningen visade hur statliga aktörer kan dammsuga internet och molntjänster på känslig data, och det blev på allvar tydligt hur sårbara vi är på grund av de digitala avtryck vi lämnar efter oss.

En fråga som 2018 blossade upp på nytt efter skandalen kring dataanalysföretaget Cambridge Analytica.

I spåren av avslöjandena kom frågor om dataskydd, integritet och digital sårbarhet att prägla decenniet, och vi såg motreaktioner som den nya europeiska dataskyddsförordningen gdpr.

22 juni 2012. Teslas vd Elon Muskvid en Model S vid fabriken i Fremont, Kalifornien. Foto: Paul Sakuma

2. Tesla börjar sälja Model S i USA

Vad: 22 juni 2012 börjar Tesla Model S att säljas i USA. Bilen hade presenterats flera år tidigare (2008) men säljstarten för Model S blev det verkliga startskottet för Teslas framgång under decenniet.

Konsekvens: Elon Musk visade att det gick att bygga en bil med en helt ny drivlina, på ett helt nytt sätt.

Det här blev grunden för hela elbilsboomen under 2010-talet. Model S blev bilvärldens Iphone – en bil alla pratade om och ville ha, även om de inte hade råd med den.

Under andra halvan av 2010-talet började de stora biltillverkarna inse att elbilar är vägen till framtiden. Och en titt in i 20-talet tyder på att konkurrenterna börjar komma ifatt.

Parisavtalet, 12 december 2015, på COP21. FN:s klimatchef Christiana Figueres, Frankrikes utrikesminister, Laurent Fabius och FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon, Frankrikes president Francois Hollande med flera. Foto: Sipa USA

3. Parisavtalet 2015 blev starten för miljöomställningen

Vad: 12 december 2015enades FN:s klimatmöte i Paris om ett globalt avtal för att möta klimatförändringarna. Parisavtalet innehåller 29 punkter med åtagandet för att begränsa världens temperaturökning till under 2 grader – helst under 1,5 grader.

Vid en större temperaturökning bedöms konsekvenserna för människor och växt-och djurliv bli allvarliga.

Konsekvens: Avtalet blev startskott för både länder och industrier att med ett större allvar minska sina utsläpp av koldioxid. En konsekvens blir strängare regler kring utsläpp från transporter och industrier.

Stora satsningar på omställning i industriföretag inleds. Ett exempel är den svenska stålindustrin projekt Hybrit, som ska utveckla en process för fossilfritt stål, men också ett allmänt ökat fokus på hållbarhet för företag, deras produkter och tjänster.

Läs mer: Ny Teknik Insight: Hybrit – den svenska stålindustrin ställer om

Battersea Power Station i november 2012. Foto: Tom Oldham/REX

4. Dagen då alla kunde surfa supersnabbt med 4g

Vad: I april 2013 nåddes målet med 99 procents befolkningstäckning för 4g i Sverige. Med 4g blev det lika enkelt att konsumera stora mängder data som att ringa ett mobilsamtal.

Konsekvens: Smarttelefonen är så nära människan kommit att få en ny kroppsdel. Och det beror egentligen inte på själva telefonen – utan på att 4g ger oss superkrafter.

4g låter oss kommunicera med allt och alla, var vi än är. Tiden före den fjärde generationens mobilnät är redan svår att föreställa sig. Ocn nu, när 20-talet startar, står 5g för dörren.

Läs mer: Vill du veta allt om 5g? Här är jätteguiden

Mobilt bank-id lanserades i juni 2011. Foto: Fredrik Sandberg/TT

5. Mobila betalningar och bank-id är ett steg närmare ett kontantlöst samhälle

Vad: I juni 2011 lanseras Mobilt bank-id. I slutet av året efter, 2012, startar Swish. Svenska Izettle släpper sin första app och tjänst under 2011. Åren som kommer lanserar teknikjättar som Apple, Samsung och Google betaltjänster i mobilen. Parallellt med detta exploderar intresset för kryptovalutor.

Konsekvens: Under 10-talet börjar världen tala om Sverige som det första kontantlösa samhället. Svenskarna förväntar sig numera att kunna betala med mobilen eller kortet var de än är.

Kryptovalutor som bitcoin, och den underliggande tekniken som kallas blockkedjor, utmanar samtidigt tunga finansiella institutioner. Nya startups satsar på fintech och gamla storbanker hakar på, för att inte hamna efter.

2016 berättar Riksbanken att man vill inför en elektronisk valuta, som snabbt får namnet e-krona.

Läs mer: Så här ska Riksbanken utveckla en svensk e-krona

John Swanton, talesperson vid California Air Resources Board, förklarar i september 2015 hur en Volkswagen Passat med en dieselmotor utvärderas på testlabbet i El Monte. Foto: Nick Ut

6. Dieselgate – fusket som fick fordonsindustrin att börja ställa om

Vad: 18 september 2015går amerikanska miljöskyddsmyndigheten EPA ut med nyheten att 480 000 bilar från Volkswagen och Audi ska återkallas på grund av fusk med programvara som registrerar utsläppen från bilarna.

Konsekvens: Det här blir starten på skandalen som kallas dieselgate. Konsekvenserna för Volkswagenkoncernen blir enorma, inte minns ekonomiska. Skandalen leder till strängare krav på utsläpp från fordon, på att hela fordonsindustrin tvingas in i en omställning av sin produktion och på att förtroendet för en hel industri sjunker.

En Lexus RX450h anpassad för att ingå i Googles självkörande bilflotta. Foto: Steve Jurvetson

7. Självkörande bilar på allmän väg

Vad: 1 mars 2012trädde en ny lag i kraft i den amerikanska delstaten Nevada. Då blev det tillåtet att genomföra tester av självkörande fordon på allmän väg. Google var först ute. Projektet blev sedan ett eget företag under namnet Waymo.

Konsekvens: Även om det hade funnits bilar med förarassistans tidigare blev det här starten på en utveckling mot självkörande bilar. Under decenniet började självkörande teknik också flytta in i allt från drönare till stora arbetsmaskiner.

Svenska startupen Einride blev i maj 2019 först i världen med en hyttlös självkörande lastbil på allmän väg.

I mars 2018 inträffade en dödsolycka, där en självkörande Uber-bil, en Volvo XC90, körde ihjäl en kvinna i Arizona. Bilens programvara bromsade inte för kvinnan, som gick över vägen.

Läs mer: Programmeringsmiss bakom dödsolyckan med självkörande Uber

En mobilbutik i New Delhi visar 2012 upp Nokia-modeller. Foto: Tsering Topgyal

8. Nokias fall och smarta telefoners uppgång

Vad: Våren 2012 säljer Nokia 600 000 telefoner. Under samma period säljs 26 miljoner Iphones och 105 miljoner Android-telefoner. Men några år tidigare var det finska företaget odiskutabla marknadsledare. När Apple visade upp sin Iphone avfärdade Nokias chefer tekniken som en gimmick.

Konsekvens: 2013 köper Microsoft Nokias mobilverksamhet men lyckas aldrig rubba dominansen som Apple och Android har skaffat sig.

Några år senare dumpas Nokia till HMD Global och Foxconn för 350 miljoner dollar. Nokia värderades en gång i tiden till 300 miljarder dollar.

Under decenniet blir en smartphone något som en majoritet av jordens befolkning har i sin hand eller sin ficka.

IBM:s Watson vann Jeopardy i januari 2011, mot bland andra Ken Jennings. 2012 publicerade Google Brain en studie om att träna en ai att identifiera katter på Youtube-videor, bland annat. Foto: Seth Wenig/Google Brain

9. Katter på Youtube blev startskottet på ai-hajpen

Vad: Många skulle säkert betrakta ögonblicket när IBM:s Watson vann Jeopardy som en milstolpe för artificiell intelligens (2011). Och de skulle inte ha fel. Men det var när Google Brain lyckades identifiera katter i Youtube-videor som maskininlärning i juni 2012 fick sitt stora genombrott.

Konsekvens: Mönsterigenkänning med djupa neurala nätverk blev under 10-talet möjligt tack vare tillgång till stora mängder data och kraftfullare processorer. Säg det företag, den bransch, den nation som inte satsar stora resurser på artificiell intelligens i dag.

Rätt använd kan dagens ai-metoder skynda på innovation, öka effektivitet och höja lönsamhet. Fel använd kan den spä på fördomar om redan utsatta grupper och till och med oss få att tvivla på vad som är sant och falskt. Vi lever hädanefter i ett ai-samhälle, på gott och ont.

Solcellspark i Yangjiang, Kina, 2019. Foto: Top Photo

10. Exponentiell tillväxt för solceller

Vad: Den globala installerade kapaciteten för solceller har ökat från 40 GW 2010 till 607 GW 2019. Priset på solceller har fallit över hela årtiondet.

Konsekvens: Solceller svarar än så länge för en liten del av den totala elanvändningen i världen. Men Internationella energirådet IEA spår att solceller kommer att bli det största energislaget 2040, med en installerad kapacitet om 3,1 TW, om världens regeringar håller sina löften på energiområdet.

 

Boston Dynamics presenterade den humanoida roboten Atlas, resultatet av ett samarbete med Darpa, i juli 2013. Foto: Darpa/Boston Dynamics/Wikimedia

11. Atlas – roboten som fick oss att häpna

Vad: 11 juli 2013 presenterade det hemlighetsfulla bolaget Boston Dynamics den humanoida roboten Atlas, en avancerad tvåbent robot avsedd för sök- och räddningsuppdrag i svår terräng.

Konsekvens: En ny art föddes, "Robo sapiens". Boston Dynamics visade under decenniet upp den ena fantastiska roboten efter den andra.

Modellerna gav en bild av vad som är möjligt när robotisering och artificiell intelligens kopplas ihop. Världen såg framför sig tillämpningar som kan bidra med stor nytta – men också som kan orsaka stor skada.

Läs mer: Boston Dynamics – en hemlig ”wow-fabrik”

Spacex 21 december 2015, där en vertikal landning av en raket genomförs. Foto: Spacex

 

12. Den stora privata rymdkapplöpningen som ska ta oss till Mars

Vad: Den 21 december 2015 lyckades Space X för första gången med att vertikalt landa en raket som använts för färd i omloppsbana.

Konsekvens: Elon Musk-bolaget Space X är bara ett av flera privata företag som under det senaste decenniet flyttat fram gränserna för rymdutforskningen. Jeff Bezos Blue Origin och Richard Bransons Virgin Galactic är andra exempel.

New Space har blivit benämningen på 2000-talets rymdkapplöpning utförd av privata företag i stället för stater. Space X mål är att kring 2028 ha byggt en rymdbas på Mars.

 

Fukushimaolyckan inträffade 11 mars 2011. Bilden av block 4 togs i november samma år, när journalister tillätts se området. Foto: David Guttenfelder

 

13. Kärnkraftskatastrofen stöper om energikartan

Vad: 11 mars 2011 inträffade Fukushimaolyckan i Japan. En jordbävning till havs ledde till en tsunami och kärnkraftverket skadades. Härdsmältor inträffades i de tre reaktorer som var i drift.

Konsekvens: Olyckan ledde till ett globalt ifrågasättande av kärnkraft och har därmed banat väg för mer förnybar energi – men också på sina håll för att fossilbaserad elproduktion har haft en roll på energimarknaden.

I Tyskland blev Fukushimaolyckan starten på den stora energiomställningen Energiewende. Olyckan underströk också behovet av ökade säkerhetskrav på kärnkraftverk, däribland oberoende härdkylning.          

 

Läs mer: Så säkras reaktorerna för extrema katastrofer

Emmanuelle Charpentier och Jennifer Doudna stod bakom en första avgörande publicering om gensaxen Crispr-Cas9. De mottog Japan Prize 2017. Foto: Japan Prize Foundation
                       

14. Upptäckten som kan bota genetiska sjukdomar

Vad: 17 augusti 2012 publicerar Science en vetenskaplig artikel där genredigeringsmetoden Crispr-Cas9 första gången presenteras.

Konsekvens: Upptäckten av Jennifer Doudna och Emmanuelle Charpentier, med kolleger, får snabbt ett stort genomslag i forskarvärlden på en rad områden: växtförädling, förebyggande behandling av sjukdomar, korrigeringar av genetiska sjukdomar, utvecklande av nya biodrivmedel.

De kommersiella genombrotten och stora praktiska tillämpningarna ligger fortfarande i framtiden.

Läs mer: Ny Teknik Insight: Gensaxen Crispr

Mark Post vid universitetet i Maastrich presenterar den första hamburgaren av odlat kött 2013. Foto: Cultured Beef Website

15. Den nya maten som ska rädda planeten

Vad: 2013 presenteras världens första hamburgare gjord på odlat kött. Burgaren som tillverkades av farmakologiprofessorn Mark Post och hans forskarlag vid universitetet i nederländska Maastrich beräknas ha kostat drygt 2,5 miljoner kronor att tillverka.

Konsekvens: Odlat kött och vegetariska, köttliknande, alternativ kan bli ett sätt att möta en matkris i världen och minska klimatpåverkan.

Nästan 15 procent av de globala utsläppen av växthusgaser orsakas av djurproduktionen. Odlat kött kan ändra på det. 2021 ska det finnas på marknaden, lovar flera bolag som utvecklar tekniken.

Läs mer: Då når det odlade köttet din tallrik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer