Elbilar

Sono Motors i ekonomisk knipa igen: ”Vi misslyckades”

Elbilen Sion. Foto: Sono Motors
Elbilen Sion. Foto: Sono Motors

Elbilstillverkaren Sono Motors har inte lyckats samla ihop finansiering bolaget behöver för att fortsätta utveckla solcellsbilen Sion. Sista halmstrået är att 3 500 personer ska köpa en bil i förskott. 

Publicerad

Münchenbaserade Sono Motors, grundat 2016, har ekonomiska problem, uppger bolaget. Oro på kapitalmarkanden har lett till att bolaget inte kunnat samla in tillräckligt med kapital för att fortsätta utveckla den solcellsklädda elbilen Sion. 

– Vi har misslyckats att samla in kapital och kanske är detta slutet för projekt Sion, säger Laurin Hahn, en av medgrundarna av Sono Motors, under ett filmat personalmöte

Rådgivare har enligt Sono Motors sagt att det bästa vore att avskeda 70 procent av personalstyrkan och i stället fokusera enbart på solcellsdelen av företaget.  

Men först vill grundarna Laurin Hahn och Jona Christians försöka rädda biltillverkningen med en kampanj. Om 3 500 personer betalar bilen i förskott så går bolaget i mål, menar de. Med ett listpris om 29 900 euro innebär det ett kapitalbehov om en miljard kronor. 

Sono Motors har krisat förut

Detta är inte första gången Sono Motors befinner sig i kris. För tre år sedan drog bolaget i gång en liknande kampanj. Den gången lyckades bolaget samla in 500 miljoner kronor, varav tre fjärdedelar bestod av betalda förbokningar av privatpersoner. 

Den produktionsfärdiga versionen av Sion presenterades tidigare i år och ska enligt planen produceras av kontraktstillverkaren Valmet i Finland. Ett tag var tanken ett den skulle tillverkas av Nevs i Trollhättan, vilket det aldrig blev något av. 

Bolaget börsnoterades på Nasdaq den i november 2021. Aktien har sjunkit som en sten sedan introduktionen. 

Hittills har cirka 21 000 personer förbokat bilen.