Elbilar

Walmart stämmer Tesla för en rad bränder i solpaneler

En brand i ett Walmart-varuhus i Milpitas, Kalifornien. Foto: wcolbyHD / skärmdump från Youtube
En brand i ett Walmart-varuhus i Milpitas, Kalifornien. Foto: wcolbyHD / skärmdump från Youtube

Varuhuskedjan lät Tesla sätta sina solpaneler på hundratals varuhus. Men efter sju takbränder stämmer Walmart nu sin leverantör. Tesla har ägnat sig åt utbredd och systematisk oaktsamhet, skriver bolaget.

Publicerad

(Artikeln är uppdaterad)

Elon Musk ville skapa en sömlös lösning mellan grön el, energilagring och elbilar. Hans solpaneler verkar dock kämpa i en allt brantare uppförsbacke.

När Tesla klev in som ägare var Solarcity marknadsledande, men under det andra kvartalet 2019 har bolaget installerat färre solpaneler än någon gång sedan övertagandet för tre år sedan. Det rapporterar the Verge.

Och nu kommer ännu ett bakslag, levererat av en tidigare prestigekund. Walmart har fått Teslas solpaneler installerade på taket till hundratals butiker i USA. Mellan 2012 och 2018 har sju bränder utbrutit som detaljhandelsjätten kopplar till panelerna. Nu stämmer företaget Tesla för felaktiga installationer och bristande underhåll.

Bristande rutiner hos Tesla

Redan tidigt under förra sommaren hade Tesla gått med på att montera ned sina solpaneler från samtliga av varuhuskedjans tak, men under hösten 2018 hann ännu en brand utbryta – och då tycks måttet ha varit rågat. Enligt Walmart innebär misslyckandena brott mot 244 kontraktspunkter som har tecknats kring solpaneler och energilagring.

I sin stämningsansökan konstaterar de att korrekt designade, installerade och inspekterade solpanaler uppenbarligen inte antänds spontant – felet står i stället att finna i Teslas bristande rutiner.

Varuhuskedjan kritiserar bland annat Solarcitys kaotiska installationer. Cirka 40 procent av panelerna sattes upp inom loppet av ett år, vilket Walmart då påpekade var ett allt för högt tempo för att kunna upprätthålla en kvalitetskontroll. I de 29 inspektionsrapporter som Tesla lämnade till Walmart under augusti fanns 157 punkter som behöver åtgärdas, bland annat skavda ledningar och trasiga paneler. 

Tesla har ägnat sig åt utbredd och systematisk oaktsamhet, och har misslyckats med att följa rådande industripraxis när det gäller installation, drift och underhåll av sina solcellssystem – ett beteende som i hög grad har ökat risken för brand vid Walmart-anläggningar, skriver kedjan i sin stämningsansökan, rapporterar Greentech Media.

Walmart är ett RE100-företag, vilket innebär att de har undertecknat ett löfte om att uppnå en 100-procentig användning av förnybar energi. I år nådde bolaget 28 procent, med sikte på 50 till år 2025. Bakslaget med Teslas brinnande anläggningar utgör dock en käpp i hjulet avseende ambitionerna.

Uppdatering: Tesla och Walmart har publicerat ett gemensamt uttalande om att de ska arbeta tillsammans för att lösa problemen kring solcellsinstallationerna, skriver bland andra Tech Crunch.