Energi

Upptäckten: Fönster som förvandlas till solpaneler

Foto: Dennis Schroeder/NREL
Foto: Dennis Schroeder/NREL

Fönster som kan skörda solenergin. Det är vad amerikanska NREL lyckats åstadkomma tack vare ett nytt material. ”Vi har en bra solcell när det är mycket solsken, och ett bra fönster när solen inte skiner”, säger forskaren Lance Wheeler.

Publicerad

Fönster är något som varje hem, bil och kontor har i överflöd. Vi människor behöver ljus – men tänk om dina fönster skulle kunna agera energialstrare de stunder då du inte är i rummet eller bilen? Detta kan snart vara möjligt tack vare forskning vid amerikanska National Renewable Energy Laboratory (NREL).

I grunden kan solceller och fönster sägas vara varandras motsatser. Den förstnämnda ska absorbera solljus, den andra ska släppa igenom strålarna.

– Det finns ett fundamentalt problem mellan ett bra fönster och en bra solcell. Den här teknologin överträffar det, säger Lance Wheeler i ett pressmeddelande.

Läs mer:

I studier har forskarteamet använt sig av ett experimentellt perovskit-material. Perovskiter betecknar en grupp keramer vars kemiska sammansättning kan varieras nästan i det oändliga. Detta ger enorma möjligheter till att skräddarsy elektronikkomponenter för att få fram rätt egenskaper. Just detta har man alltså gjort och lyckats få fram ett fönster med en solenergikonverteringsgrad på 11,3 procent.

Det här är inte det första solcellsfönstret som forskare har tagit fram. Men andra lösningar skiljer sig stort då de i första hand är fönster som har en sekundäregenskap som solcell, enligt Wheeler.

– Det finns termokromatiska teknologier ute, men inget som faktiskt konverterar energin till elektricitet.

Tekniken, som beskrivs i avhandlingen ”Switchable Photovoltaic Windows Enabled by Reversible Photothermal Complex Dissociation from Methylammonium Lead Iodide” och som publicerats i Nature släpper igenom 68 procent av det synliga solljusspektrumet när det är transparent. När det ändras om till solcell, en förvandling som tar tre minuter, släpps endast tre procent ljus igenom.

I storstäder, där den vertikala arean på byggnader vida överstiger den horisontella, skulle det vara enormt attraktivt att kunna ”solcells-glasera” husen. Även inom bilindustrin skulle fordonens fönster kunna agera solceller då tändningen är avslagen.

Dock kommer tekniken inte lanseras riktigt än. Ett stort problem är livslängd. Forskarna har upptäckt att deras solcellsfönster tappar prestanda efter 20 cykler. Nu ska man fokusera på just detta, men förhoppningen är att en kommersialisering är nära förestående.