Säkerhet

De skannar kroppen på alla i tunnelbanan

Foto: Thruvision
Foto: Thruvision
Foto: Thruvision
Foto: Thruvision

Los Angeles tunnelbana blir först med ett system som liknar säkerhetsspärrarna på en flygplats. Resenärerna kommer få sin kropp skannad, i jakten på bomber och vapen.

Publicerad

Världens tunnelbanor har sin beskärda del av våldsdåd, och även terrordåd. I december förra året försökte en person avfyra en rörbomb i en passage nära Times Square i New York. I likhet med attentatet på Drottninggatan i december 2010 misslyckades avfyrningen och det var bara självmordsbombaren själv som skadades vid explosionen.

Sedan dess har kollektivtrafiken i New York, Los Angeles, Washington och New Jersey testat teknik där kroppen skannas för att upptäcka vapen. Det är dock tunnelbanan i LA som blir först i världen med att upprätta ett system som liknar säkerhetsspärrarna på en flygplats. Inom några månader kommer passagerarnas kroppar skannas från topp till tå.

– Vi letar specifikt efter vapen som har kapacitet att bidra till händelser med ett stort antal döda. Vi letar efter självmordsvästar och automatkarbiner. Det handlar nödvändigtvis inte om mindre vapen som inte har kapacitet att orsaka massdöd, säger Alex Wiggins, säkerhetschef vid the Los Angeles County Metropolitan Transportation Authority till AP News.

Skannern visar misstänkta föremål på kroppen

De omkring 150 000 personer som reser med stadens tunnelbana varje år kommer passera genom ”Thruvision TAC-TS4 portable terahertz millimeter wave passenger screening devices”. Tekniken läser av kroppens naturliga vågor och larmar om de blockeras av exempelvis ett vapen. En generisk avatar skapas av alla som passerar genom spärren, och där kan säkerhetspersonal se ett misstänkt föremål som ett tomrum eller en färgmarkering. Även de som använder Los Angeles spårvagnar kommer skannas.

Enligt Thruvision klarar ett system av att screena 2 000 personer i timmen utan att trafikstockningar uppstår. Till skillnad från metalldetektorer kan tekniken även avslöja farliga föremål som inte innehåller metall, exempelvis sprängämnen.

Enligt det brittiska företaget skiljer sig deras lösning från flygplatsernas skanners genom att inga anatomiska detaljer avslöjas. Samtidigt kan systemet läsa av kroppen på upp till 7,6 meters avstånd. Thruvision kommer även installera flyttbara enheter på stativ som kan riktas mot intressanta grupperingar.

– Vi hanterar konstanta hot mot transportsystemen i vårt land. Vårt jobb är att garantera säkerheten i transportsystemen så att en terroristincident inte inträffar under vår översyn, säger Transportation Security Administration Administrator David Pekoske till AP News.