Industri

Siemens öppnar ny 3d-verkstad

Några av de nya 3d-skrivarna för metall i den nya verkstaden för additiv tillverkning hos Siemens i Finspång. Foto: Siemens/Martin Ahx
Några av de nya 3d-skrivarna för metall i den nya verkstaden för additiv tillverkning hos Siemens i Finspång. Foto: Siemens/Martin Ahx

Nya smarta komponenter som inte kunnat tillverkas tidigare och snabbare produktutveckling. Siemens i Finspång ökar sin satsning på 3d-skrivare och inviger en ny verkstad för additiv tillverkning.

Publicerad

Gasturbinstillverkaren Siemens Industrial Turbomachinery i Finspång har i flera år använt 3d-skrivare för både reparationer och serieproducerade delar i metall.

Tekniken som används är lasersintring där en laser ritar upp detaljen, lager för lager på en bädd av metallpulver.

Nu storsatsar företaget och i veckan invigs en helt ny verkstad för additiv tillverkning. Åtta 3d-skrivare finns på plats, och ska bli fler på sikt. Vinsterna är flera berättar företagets vd Hans Holmström.

– Vi spar både tid och kostnader. Dessutom kan vi tillverka saker som inte är möjligt med traditionella metoder.

Hittills har 3d-skrivarna använts för att reparera slitna brännare och för att tillverka bland annat en bränsleblandare till den senaste gasturbin­modellen.

I den nya 3d-verkstaden ska fler komponenter sättas i serieproduktion. Ett exempel är brännarspetsen till turbinen, en rejäl komponent på 4-5 kilo som i dag består av 13 olika delar som måste svetsas ihop.

– I 3d-skrivaren kan vi tillverka den som en enda komponent. Dessutom förbättrar vi både funktionen och livslängden genom att bygga in kanaler för bränsle och kylning, säger teknikchefen Vladimir Navrotsky som leder arbetet med additiv tillverkning.

3d-skrivarna används också för att snabbt tillverka prototyper.

– Det är väldigt viktigt och öppnar upp för fritt tänkande. Vet man att det tar lång tid att tillverka en prototyp är man konservativ och testar inte galna idéer, säger Hans Holmström.

För att uppmuntra de anställda att lära sig tekniken finns flera enkla 3d-skrivare för plast på kontoren som alla kan använda.

– Det är en stor skillnad mellan att se något i datorn och hålla det i handen, säger Vladimir Navrotsky.

Finspång fungerar också som globalt centrum för 3d-tillverkning inom hela Siemens-koncernen. För att utnyttja tekniken mer effektivt utvecklas till exempel programvaror för att simulerar tillverkningen i 3d-skrivaren. På så sätt går det att upptäcka eventuella fel på konstruktionen innan den skrivs ut.