ANNONS

Samhällsviktiga fordon kräver säkerhet och teknik i framkant

Thomas Michelsberg är konstruktionschef och Torbjörn och Henrik är två av totalt sju personer i konstruktörsteamet. Foto: Micke Olsson
Thomas Michelsberg är konstruktionschef och Torbjörn och Henrik är två av totalt sju personer i konstruktörsteamet. Foto: Micke Olsson

Att bygga och leverera utryckningsfordon till räddningstjänst, polis och sjukvård är ett arbete som kräver fokus på säkerhet och funktionalitet. Det viktiga arbetet är precis vad Nordic Vehicle i Backaryd gör, och tekniken är grundpelaren.

Publicerad

– Vi arbetar med påbyggnad av fordon som har samhällsviktiga funktioner, där tekniken och utrustningen måste ligga i framkant. Utöver fordon för utryckning, bygger vi persontransportfordon åt bland andra kriminalvården och färdtjänsten. För varje kund tar vi fram specialanpassade konceptlösningar, berättar Jan Svensson, säljare på Nordic Vehicle.

Genom att verka som en neutral påbyggare har Nordic Vehicle nära samarbeten med flera olika bilfabrikanter. Från dem tar de in tomma grundchassin och utför fullständiga ombyggnationer.

– En stor del av påbyggnaden görs i den 3D CAD-miljö vi jobbar i. Och eftersom vi samarbetar så nära tillverkarna får vi ta del av data kring deras fordon i ett tidigt skede. Det innebär att vi kan påbörja utvecklingen av våra produkter och faktiskt klara av rätt mycket redan innan vi har ett grundchassi på plats, säger Tomas Michelsberg, konstruktionschef på Nordic Vehicle.

Genom chassiritningar kan Nordic Vehicle lägga till sina konstruktioner och tillse att allt uppfyller tillverkarens hårda krav.
Genom chassiritningar kan Nordic Vehicle lägga till sina konstruktioner och tillse att allt uppfyller tillverkarens hårda krav.

Uppfyller flertalet krav och regelverk

Som påbyggare av samhällsviktiga fordon har Nordic Vehicle ett enormt ansvar att se till så fordonen är säkra, både för användaren och i trafiken. Därför finns en hel del krav att förhålla sig till, bland annat Transportstyrelsens författningssamling och olika europeiska bestämmelser. Inte minst behöver de följa bilfabrikanternas påbyggnadsanvisningar med tekniska krav kring vad man får göra och inte.

– Det finns en viss utmaning i att få lösningarna att passa regelverken samtidigt som de ska uppfylla kundens behov. Men vi samlar ständigt in mängder av beräkningar, underlag och data, och när vi vill göra ett specialingrepp kan vi skicka allt det till biltillverkaren för analys och få godkännande. På så sätt säkerställer vi att våra tekniska lösningar interagerar sömlöst och säkert med tillverkarens chassin, säger Tomas Michelsberg.

Ta reda på mer om Nordic Vehicles specialanpassade lösningar.

Prioriterar den dolda säkerheten

Oavsett fordonets funktion eller lösningar har varje fordonsbygge en sak gemensamt – säkerheten kommer alltid först.

– För att säkerställa att våra lösningar motsvarar de förväntningar som finns på den här typen av fordon, arbetar vi mycket med dold säkerhet – det användaren inte ser eller tänker på men som är betydande för bland annat arbetsmiljö, krocksäkerhet och funktion, säger Jan Svensson innan Tomas Michelsberg fortsätter:

– När vi till exempel tar fram en ambulans, utgår vi efter standarder som reglerar kraven för nationellt godkännande och genomför mängder av noggranna tester. Här ingår överrullningsprov, dynamiskt krocktest av interiör samt analys av inre säkerhet genom våra testdockor. På elsidan finns EMC-prov och andra analyser av exempelvis radiosändarens funktion. Samtidigt ser vi till att ha rätt kompetens på tekniksidan för att möta upp marknaden.

Efter allt arbete som konstruktörer gjort sätts fordonet samman och slutprodukten granskas innan den går till slutkund.
Efter allt arbete som konstruktörer gjort sätts fordonet samman och slutprodukten granskas innan den går till slutkund.

Det avancerade arbetet med testerna, kombinerat med deras certifikat hos Volkswagen, Mercedes-Benz, Ford och Renault, är precis det som gör att Nordic Vehicle ofta vinner upphandlingar och har en ledande position på marknaden. Och företaget siktar på att fortsätta ligga i framkant även i framtiden.

– Just nu håller vi på med ett arbete som kommer att möjliggöra elektrifieringen av våra kunders fordon. Dels krävs utveckling för att de ska kunna använda tekniken på rätt sätt, dels vill vi låta kunderna få ut mer av detta tekniksprång. Mer kan vi inte avslöja men det kommer att visa sig under nästa år när nyheten släpps, avslutar Tomas Michelsberg.

Om Nordic Vehicle:

Nordic Vehicle Conversion AB är en av de ledande leverantörerna av utryckningsfordon, färdtjänstfordon och andra kundanpassade specialfordon för den nordiska marknaden. Verksamheten finns i Backaryd, har 60 anställda, och består av de välkända varumärkena Karosseriverken och Euro-Lans. Nordic Vehicle anpassar, bygger och inreder fordon med teknik och utrustning utefter kundens behov och önskemål.

Läs mer här.