WHO varnar för nya covidvarianten ”my”

2021-09-01 10:24  
Världshälsoorganisationens (WHO) generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild. Foto: Laurent Gillieron/AP/TT

Världshälsoorganisationen (WHO) håller ögonen på en ny variant av coronaviruset som har fått namnet "my", meddelar organisationen i sin veckoliga pandemibulletin.

My, eller B.1.621 som den kallas bland forskare, upptäcktes i Colombia i januari i år och har klassats som en variant av intresse. Skälet är att den innehåller mutationer som möjligen skulle kunna göra den resistent mot de vaccin som hittills utvecklats.

"My-varianten har en mutationsuppsättning som indikerar potentiellt immunflyktiga egenskaper", skriver WHO och konstaterar samtidigt att fler studier krävs för att få ytterligare kunskap.

Läs mer: Vaccinexpert: Flockimmuniteten närmar sig

Alla virus, däribland sars-cov-2 som orsakar covid-19, muterar över tid, för det mesta på ett sätt som inte påverkar smittsamheten och dödligheten. Då och då uppstår dock varianter som gör just detta, alternativt utvecklar resistens mot vaccin och andra motmedel.

Världen är nu på helspänn inför att sådana varianter ska dyka upp, då den mycket smittsamma deltavarianten fått fäste framför allt bland de som inte vaccinerats mot covid-19.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer