WHO-studie: Remdesivir har liten verkan

2020-10-16 07:50  
Världshälsoorganisationen WHO:s kliniska studier av Remdesivir visar att läkemedlet inte ökar chansen att överleva covid-19. Arkivbild. Foto: Zsolt Czegledi/AP/TT

Läkemedlet Remdesivir har liten eller ingen effekt mot covid-19. Det förkortar inte sjukhusvistelsen för patienter och ökar inte chansen att överleva sjukdomen.

Det har Världshälsoorganisationen WHO kommit fram till efter kliniska studier på läkemedlet, rapporterar Financial Times , som har sett en rapport om studien.

Tidigare i oktober visade en studie gjord av läkemedelsbolaget Gilead Sciences, som tillverkar Remdesivir, att läkemedlet förkortade sjukhusvistelsen.

Förra veckan tecknade EU ett avtal med Gilead om 500 000 doser av Remdesivir, som är ett av de läkemedel som USA:s president Donald Trump behandlats med sedan han testats positivt för coronaviruset.

Läs mer: Forskare: ”Covid är en opportunistisk luftsmitta”

I juli upphörde WHO med kliniska prövningar av malariamedicinen hydroxyklorokin och HIV-läkemedlet lopinavir/ritonavir som behandling mot covid-19.

Läkemedlen ”ger ingen eller liten minskad dödlighet hos inskrivna covid-19-patienter”, skrev organisationen i ett uttalande då.

Martin Yngve/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer