WHO-chefen: Coronaviruset kommer att vara med oss länge

2020-04-23 08:10  

Olika länder är i olika epidemiska skeden och det finns tydligt oroande trender när det gäller spridningen av coronaviruset i delar av Afrika samt i Central- och Sydamerika, enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Och enligt statsminister Stefan Löfven är faran långt ifrån över.

– De flesta länder är fortfarande i de tidiga skedena av sina epidemier och några som påverkades tidigt i pandemin börjar se ett nytt uppsving i smittfall, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på onsdagens presskonferens i Genève i Schweiz.

Han säger att utvecklingen i vissa västeuropeiska länder börjar gå åt rätt håll.

Läs mer: Världen jagar efter botemedel mot covid-19

Men samtidigt betonar WHO-chefen att öppnandet av de nationella ekonomierna och det globala resandet måste ske med förnuft och försiktighet för att inte en andra våg av smitta ska svepa fram genom världen.

– Tvivla inte på att vi har en lång väg att gå. Det här viruset kommer att vara med oss under lång tid.

Löfven: Inte igenom krisen än

Samma signaler kommer från svenskt håll. Faran är långt ifrån över, enligt statsminister Stefan Löfven (S).

– Det är inte antalet soltimmar eller temperaturen som avgör huruvida vi ska lyssna på myndigheternas råd eller inte, säger statsministern på en pressträff där han varnar för att sommaren inte blir sig lik.

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S). Foto: TT

Enligt Löfven har en stor majoritet av folket hittills tagit ansvar, men..:

– Vi vill inskärpa allvaret i situationen, tro inte för ett ögonblick att vi tagit oss igenom krisen än, säger Löfven, flankerad av Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och socialminister Lena Hallengren (S).

TT / Ny Teknik

Mer om: Coronaviruset WHO

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer