Samhälle

WHO avfärdar teorin om att coronaviruset läckt från labb

Virusutbrottet i Wuhan spårades tidigt till marknaden Huanan. Men rapporten från WHO:s besök i staden kan inte dra några tydliga slutsatser om marknadens roll när det gäller ursprunget till covid-19. Arkivbild. Foto: Chinatopix/AP/TT

Coronaviruset spred sig troligen från fladdermöss till människor via ett annat djur. Det slår experter från Världshälsoorganisationen (WHO) fast i en rapport där teorin om att viruset skulle ha läckt ut från ett laboratorium avfärdas helt.

Världens blickar vändes återigen mot Wuhan när WHO:s experter efter många och men i mitten av januari släpptes in i Kina för att försöka spåra ursprunget till covid-19. Deras rapport från besöket, som har gjorts i samarbete med kinesiska forskare, har varit efterfrågad ända sedan de lämnade landet – men har försenats i flera omgångar.

Officiellt har den haltande tidtabellen skyllts på problem med översättningar och samordning men vissa har också väckt frågan om huruvida Kina har velat påverka slutsatserna för att inte få skulden för pandemin.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här