Vulkanutbrottet på Island får lava att välla upp ur marken

2021-03-20 19:49  

Vulkansystemet hade slumrat i över 900 år när det vaknade till för att spy het lava över Island. Men utbrottet betraktas som litet och den vulkaniska aktiviteten tycks nu avta något, enligt myndigheter.

De senaste veckorna har över 50 000 skalv registrerats på Island, en tydlig signal om att något har varit i görningen.

På fredagskvällen inträffade ett utbrott i vulkansystemet Krýsuvík-Trölladyngja på Reykjaneshalvön, omkring fyra mil sydväst om huvudstaden Reykjavik och i närheten av den berömda Blå lagunen.

– Jag kan se den glödande röda himlen från mitt fönster, sade Rannveig Gudmundsdottir, bosatt i Grindavík omkring åtta kilometer från vulkanutbrottet, till nyhetsbyrån Reuters.

Seismisk aktivitet upptäcks framför allt genom mätningar av markytan. En annan viktig del är Insar, förkortat för Interferometric synthetic-aperture radar, som Ny Teknik tidigare har skrivit om. Läs mer i den här artikeln om hur rörelse i vulkansystemet registreras ned på millimeternivå och följs av myndigheter och forskare.

Lava väller fram ur en vulkanspricka

Bubblande lava vällde fram ur en spricka i marken vid Fagradalsfjall och den fortsatte att flöda på lördagen.

Röd himmel över Island. Foto: Hildur Hlín Jónsdóttir/AP/TT

Krýsuvík har varit inaktivt de senaste 900 åren och det senaste vulkanutbrottet på Reykjanes inträffade år 1240, enligt den isländska meteorologiska myndigheten IMO.

Omständigheterna uppges dock vara de bästa möjliga. Enligt myndigheterna utgör utbrottet inget allvarligt hot mot vare sig viktig infrastruktur eller invånarna i kuststaden Grindavík som är närmsta bebodda område.

Minskad aktivitet under dagen

”I nuläget betraktas utbrottet som litet och den vulkaniska aktiviteten har minskat något sedan i går kväll” skriver IMO i ett uttalande tidigt på lördagseftermiddagen.

Området närmast vulkansystemet är obebott och har spärrats av för nyfikna. Direkt efter utbrottet uppmanades boende öster om Krysuvik har att stänga fönster och hålla sig inomhus i händelse av att svaveloxid som bildats vid utbrottet sprids med vinden.

”I nuläget väntas inte gasutsläppen orsaka särskilt mycket obehag för människor förutom nära utbrottets källa” uppger IMO och framhåller att nivåerna kommer att övervakas noga.

32 aktiva vulkansystem

Island har 32 vulkansystem som anses vara aktiva, enligt nyhetsbyrån AFP. Det är det högsta antalet i Europa och landet drabbas i genomsnitt av ett utbrott vart femte år.

Det senaste skedde vid vulkansystemet Bardarbunga i ett obebott område på den centrala delen av Island. Utbrottet varade i ett halvår, från augusti 2014 till februari 2015, och orsakade inga större störningar.

Men när vulkanen Eyjafjallajökull fick utbrott våren 2010 satte askmolnet som uppstod stopp för över 100 000 flyg och strandsatte omkring tio miljoner passagerare.

Sofia Eriksson/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer