Samhälle

Virus i kampen mot ett virus – hur fungerar vaccinen?

Bland de äldsta har mellan 80 och 90 procent fått två doser. Men även i gruppen 60–69 år är nu hela 80 procent fullvaccinerade. Foto: Marijan Murat/TT

Över två miljoner svenskar har fått sin första dos mot covid-19 och snart är det dags för den "stora allmänheten". Men vad är det vi förväntas spruta in i armen – egentligen?

Publicerad

Få saker inom medicinen, om några, har räddat så många människors liv som vacciner. Smittkoppor, polio, difteri, stelkramp, mässling, kikhosta, påssjuka och röda hund. Alla dessa sjukdomar är i princip ett minne blott. Åtminstone om du har haft fördelen av att växa upp i Sverige eller i något annat välfärdsland.

Visserligen är det ingen som tror att sars-cov-2, det virus som orsakar covid-19, går att utrota med hjälp av vacciner, men för individen – och därmed också för samhället – innebär de ett skydd. Det tydligaste beviset för det är den kraftiga minskning av antalet svenskar som varje dag dör av covid-19, trots att smittspridningen har gått upp och nu ligger på en av de högsta nivåerna sedan pandemin startade för drygt ett år sedan.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här