Ville veta alla biverkningar av covidvaccinet – gav rapportrekord

2022-06-22 10:38  
Foto: Johan Nilsson/TT

Läkemedelsverket uppmanade allmänheten att rapportera in alla biverkningar av covid-19-vaccinet. Det har lett till tio gånger fler biverkningsrapporter under 2021 än under ett normalt år.

Antalet biverkningsrapporter ökade kraftigt förra året till drygt 99 000, visar Läkemedelsverkets statistik, rapporterar Läkemedelsvärlden. Det är en tiofaldig ökning mot normalt, ett vanligt år får myndigheten bara in runt 8 000 rapporter.

Merparten – 90 732 rapporter – gällde misstänkta biverkningar av covid-19-vaccin. Bara 8 479 handlade om andra läkemedel.

Läs mer: Konsultjättens mål: 25 procent av tiden på kontoret – resten hemma

Går inte att dra några slutsatser

– Vi har uppmuntrat alla som har vaccinerat sig att rapportera in om de upplever tänkbara biverkningar. Tack vare rapporteringen har vi kunnat hitta nya ovanliga biverkningar som har bidragit till mer kunskap om vaccinerna och hur de bör användas, säger Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

11 951 av rapporterna klassas som allvarliga. I 458 rapporter var minst en misstänkt biverkning angiven som dödsorsak.

”De rapporterade dödsfallen kan vara orsakade av de misstänkta vaccinen, men även bero på patientens bakomliggande sjukdomar och/eller andra läkemedel som tagits samtidigt”, skriver Läkemedelsverket på sin hemsida.

Myndigheten skriver i sitt pressmeddelande att det inte går att dra några slutsatser om hur vanliga eller ovanliga vissa biverkningar är utifrån rapporterna. För att avgöra det krävs kontrollerade kliniska studier.

TT / Ny Teknik

Mer om: Covid-19 Vaccin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer