Vetenskapsakademien: Behåll restriktioner trots vaccin

Det räcker inte med vaccinationerna. Enorma utmaningar kvarstår för att stävja Sveriges smittspridning, enligt en rapport från Kungliga Vetenskapsakademiens expertgrupp.

Så länge smittspridningen är hög bör de samhälleliga restriktionerna fortgå, menar gruppen. Enligt rapporten är Sveriges vaccinationstakt ännu inte tillräckligt hög för att släppa på fysisk distansering och andra restriktioner som minskar risken för smitta.

Särskilt äldre och sköra uppmanas vara försiktiga. Det är viktigt att betona att vaccinerna inte ger full skyddseffekt förrän tidigast en vecka efter dos två, uppger expertgruppen i ett pressmeddelande.

På grund av de nya virusmutationerna måste vi dessutom vara vaksamma en lång tid framöver, skriver de.

Läs mer: Det här vet vi om vaccin mot covid-19

”En hög vaccinationstäckning i världen som helhet är det bästa sättet att stoppa pandemin och samtidigt minska risken för nya mutationer. Men vi behöver mer information om skyddseffektens varaktighet i olika åldersgrupper, inklusive mot nya varianter. Så länge smittspridningen i världen är hög krävs därför fortsatta sociala åtgärder för att hantera pandemin”, säger Gunilla Karlsson Hedestam, vaccinimmunolog vid Karolinska Institutet.

Mia Holmberg Karlsson/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer