Varningen tidigare i år: ”kommer ödelägga Beirut”

Varningen var explicit. ”Om det här inte flyttas kommer det ödelägga hela Beirut”. Men ingen agerade.

Högt uppsatta tjänstemän vid libanesiska myndigheter visste om faran med att godset – som ska ha beslagtagits från ett ryskt fartyg – förvarades i hamnen under minst sex år, enligt dokument och uppgifter som bland andra al-Jazeera och The Guardian har tagit del av.

I sju brev, som skickades mellan 2014 och 2017, varnade tulltjänstemän för lasten med ammoniumnitrat och vädjade om att den marina myndigheten skulle flytta den.

För bara sex månader sedan kom en explicit varning från tjänstemännen: ”om det här inte flyttas kommer det ödelägga hela Beirut”. Det rapporterar The Guardian.

Siffrorna över döda och skadade efter explosionerna i Beirut stiger. Över 130 personer har hittills rapporterats döda och fler än 5 000 har skadats – men under rasmassorna tros människor fortfarande sitta fastklämda. Enligt hälsoministern Hamad Hasan kommer det ta tid att bedöma skadornas omfattning.

Läs mer: Sprängämnesexpert om explosionen: måste vara mer än ammoniumnitrat

Explosionerna i hamnområdet orsakades av 2 750 ton ammoniumnitrat som under flera års tid har förvarats i en lokal i hamnen utan tillräckliga skyddsåtgärder. Oacceptabelt, menar premiärminister Hassan Diab.

– Det som har skett kommer inte att passera utan ett ansvarsutkrävande. De som är ansvariga för den här katastrofen kommer att få stå till svars, säger han.

President Michel Aoun lovar att ansvariga för explosionen ska straffas hårt och att den utredning som påbörjats, och som ska redovisas inom fem dagar, ska vara transparent.

Ska placeras i husarrest

Myndighetskällor uppger att alla tjänstemän inblandade i förvaringen och säkerheten i hamnen ska placeras i husarrest – under övervakning av Libanons armé – fram tills att man hittat de ansvariga för olyckan, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

President Aoun har utlyst tre dagars landssorg och uppger att 100 miljarder libanesiska pund (motsvarande drygt 570 miljoner kronor) ska tillgängliggöras från en nödfond. Därtill strömmar nödhjälp in från världens alla hörn.

Hela huvudstadsområdet klassas som en katastrofzon och två veckors undantagstillstånd utlystes under onsdagen i Beirut.

300 000 människor kan nu stå utan tak över huvudet, enligt stadens guvernör Marwan Abboud som uppskattar att kostnaden för förstörelsen kommer att ligga på motsvarande 26-44 miljarder svenska kronor.

– Det finns inte en enda lägenhet i Beirut, inte en endaste verksamhet som inte drabbats, säger finansminister Raoul Nehme till CNBC Arabia.

Lika kraftig som jordbävning

Explosionen var lika kraftig som en jordbävning av magnituden 3,3. Bilar slungades omkull, fasader och hus förstördes, sjukhus tvingades stänga och antalet skadade var så stort att alla inte fick plats på de som kunde hållas öppna.

Beirutbon Rawi gav sig ut för att se den omfattande förödelsen med egna ögon.

– Människor från alla religioner och grupper har gått samman för att hjälpas åt och röja upp. Människor gråter medan de försöker städa upp bråten i sina restauranger och barer. Det gör så ont i hjärtat, skriver han i ett meddelande till TT.

Länder skickar hjälp

EU säger att man så snabbt som möjligt kommer att skicka hjälp till Beirut. Över hundra högt utbildade brandmän, specialiserade på söknings- och räddningsarbete i urbana miljöer, ska tillsammans med fordon, hundar och utrustning sändas till Libanon enligt EU:s krishanteringskommissionär Janez Lenarcic.

– De kommer att arbeta med libanesiska myndigheter för att rädda liv, skriver Lenarcic i ett uttalande.

Många länder, däribland Norge och Danmark, har gått ut med att man bistår med bland annat skyddsdräkter och medicinsk utrustning. I Sverige utreder Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) om och hur Sverige kan bistå.

Utrikesdepartementet har inte fått information om huruvida några svenskar förolyckats eller skadats i explosionerna. Av de 2 000-3 000 svenskar som uppskattas befinna sig i landet, uppmanas de som befinner sig i huvudstadsområdet att stanna inne och följa nyhetsutvecklingen.

Fakta: Ammoniumnitrat

Ammoniumnitrat, som Libanons myndigheter säger orsakade de kraftiga explosionerna i Beirut, är ett salt som framställs ur ammoniak och salpetersyra.

Det används för konstgödning, men har även använts för att tillverka bomber vid en rad dåd världen över - bland annat i Oklahoma 1995 och i Bali 2002.

Den norske massmördaren Anders Bering Breivik använde ämnet till den bomb som detonerade utanför regeringskvarteren i Oslo 2011 och det användes även vid självmordsbombdådet i Stockholm 2010.

Libanons premiärminister Hassan Diab uppger att ammoniumnitratet hade lagrats i Beiruts hamn i flera år. Enligt Jimmie Oxley, kemiprofessor vid University of Rhode Island, är det under normala lagerförhållanden och utan höga temperaturer svårt att antända.

– Jag antar att det var en liten explosion som satte i gång reaktionen på ammoniumnitratet, säger hon till AFP.

Peter Ottsjö

Anna Hansson/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer