Varnade för attack mot Nord Stream redan 2007

2022-09-29 10:15  
Den första Nord Stream-ledningen började byggas i svensk ekonomisk zon 2010. Tolv meter långa rör fraktades ut från Slite på Gotland för att sammanfogas. Arkivbild. Foto: Sören Andersson/TT

Redan tre år före byggstarten av den första Nord Stream-ledningen, 2007, varnade experter för attacker, rapporterar Dagens Nyheter. Särskilt lyftes sårbarheten för explosioner fram.

"Trots dess betongskal är ledningen ganska sårbar, och en dykare skulle räcka för att fästa en sprängladdning", står det i rapporten från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), enligt tidningen.

Rapporten gjordes på uppdrag av Försvarsdepartementet och pekar framför allt ut potentiella hot med koppling till Ryssland.

​​– För oss var det uppenbart att det fanns en mängd säkerhetspolitiska problem kopplade till Nord Stream. Det borde ha rest betydande frågetecken, säger Mike Winnerstig, som tog fram rapporten och numera är chef för den säkerhetspolitiska enheten på FOI, till DN.

Läs mer: Säpo tar över utredning om misstänkt Nord Stream-sabotage

Både Sverige och Danmark misstänker att sabotage ligger bakom gasläckorna i Nord Stream 1 och 2.

Mer om: Nord Stream

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer